SCA:s vd Magnus Groth

SCA:s vd om uppdelningen

Publicerad 2016-08-24 11:18

Aktie SCA-ledningens på onsdagen kommunicerade beslut att föreslå en uppdelning av bolaget i två delar, en hygiendel och en skogsindustridel, var inte oväntat, men tidsmässigt kom det tidigare än många räknat med.

”Vi har arbetat intensivt med förslaget i ett år och har utvärderat flera olika varianter. Det visade sig att en uppdelning kanske var lite enklare än vi trodde från början, då skogsindustriverksamheten inte alls är integrerad med hygiendelen. Vi var helt enkelt klara med det första steget i processen”, säger vd Magnus Groth till Nyhetsbyrån Direkt om tajmingen av beskedet.

Att bolaget valde att föreslå en utdelning av hygiendelen, som står för 85 procent av försäljningen, snarare än den mindre skogsindustriverksamheten, har rent praktiska förklaringar, enligt vd:n.

”Det var det lättaste och mest kostnadseffektiva sättet. Skogstillgångarna är i dag fördelade på både moderbolaget och affärsområdet Skogsindustriprodukter. Genom att dela ut hygiendelen blir hela skogsverksamheten kvar i ett bolag”, säger han.

Namnet SCA kvarstår som benämning på skogsindustribolaget, vilket är lämpligt av historiska skäl, menar vd:n. För det nya hygienbolaget återstår dock att hitta ett nytt namn.

”Det ser vi som en möjlighet att skapa ny energi i den delen av bolaget, då vi kan fokusera framåt på både konsumentprodukter och business-to-business-delen. Hela området hygien-hälsa-välmående kommer naturligtvis formuleras i det nya namnet. Vi får då möjlighet att kommunicera på ett mycket tydligare sätt än tidigare, då vi varit både hygien- och skogsbolag”, säger Magnus Groth och låter förstå att en rejäl marknadsföringskampanj väntar längre fram.

När uppdelningsförslaget nu är lanserat kan detaljarbetet med bland annat just namnfrågan ta sin början. Ett nytt namn ska vara på plats innan delningen sker under det andra halvåret 2017.

”Vi kommer att titta på befintliga varumärken inom bolaget, och givetvis också på något helt nytt”, säger kommunikationschef Joséphine Edwall-Björklund.

På börsen steg SCA drygt 10 procent i onsdagsförmiddagens handel. Även Holmen, också med stora skogsinnehav och Lundbergs som storägare, steg markant. Analytiker har i flera år föreslagit olika kombinationer av SCA:s och Holmens skogstillgångar.

Har ni funderat på något nästa steg vad gäller struktur, efter uppdelningen?

”Det är ett jättesteg vi tar i dag, då vi påbörjar ett arbete för att ta fram ett förslag till uppdelning. Nya skogs-SCA kommer att bli oerhört attraktivt och finansiellt starkt med sitt stora skogsinnehav och välintegrerade och välinvesterade industridelen, svarar Magnus Groth.

 

Graf: SCA kursutveckling 2016

image

 

Källa: Infront