Analyser Skogsbolaget SCA, som föll drygt 2 procent på tisdagen trots en kvartalsrapport som fick klart godkänt av analytiker, tog en viss revansch i onsdagens inledande handel.

Pareto Securities har höjt både rekommendation och riktkurs för aktien, medan flera andra analytiker har upprepat sina köprekommendationer, om än i vissa fall med nedjusterade riktkurser.

”Mot bakgrund av den senaste tidens svaga kursutveckling, en uppmuntrande kvartalsrapport, positiv guidning och våra estimatförändringar höjer vi SCA till köp från behåll”, skriver Pareto i en analysuppdatering, av vilken framgår att riktkursen höjs till 110 kr från tidigare 90 kr.

SCA:s ebitda-resultat slog förväntningarna med 11-12 procent med ”god lönsamhet för alla segment”, konstaterar Pareto, som också lyfter fram en bättre lönsamhet än väntat för massaproduktionen och en snabbare driftsättning av Östrandanläggningen.

Nordea upprepar sin köprekommendation för SCA och behåller riktkursen 114 kr efter rapporten.

”Vårt investerings-case lutar sig emot den väsentliga uppsida vi ser för konsensusestimaten för 2019, som vi tror är för konservativa”, skriver storbanken, som tror att marknaden särskilt underskattar styrkan för pappersmassa och kraftliner.

Även Nordea slår fast att SCA:s justerade ebit-resultat var cirka 11 procent högre än konsensusestimaten för det tredje kvartalet.

SCA får köprekommendationen upprepad också av Carnegie. Dock sänks riktkursen (fair value) till 104 kr från tidigare 111 kr.

”Vi uppmuntras särskilt av det högre realiserade försäljningspriset för massa (delvis en följd av den svagare kronan) och den lägre kostnaden per producerat ton, trots driftsättningen av Östrand”, skriver banken bland annat.

ABG Sundal Collier upprepar också sin köprekommendation, med riktkursen sänkt till 100 kr från 110 kr.

SCA B handlades vid 10.15-tiden på onsdagen till knappt 84,90 kr, en uppgång med 2,4 procent för dagen.

Graf: SCA B kursutveckling 2018

image

 

Källa: Infront