Goldman Sachs ser stor nedsida i SCA – aktien pressas på börsen

Publicerad 2015-10-01 12:42

Aktie SCA är för högt värderat och bolagets intäktstillväxt kommer dessutom att bromsa in under andra halvåret. Den bedömningen gör Goldman Sachs i en ny analys i vilken rekommendationen skruvas ned från neutral till sälj, något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare under torsdagen.

SCA har stigit med drygt 30 procent sedan årsskiftet och enligt Goldman Sachs har multiplarna nästan stigit till de högsta på 10 år. Värderingen ligger i linje med konkurrenten Kimberly Clark, trots att SCA har lägre marginaler och lägre avkastning, argumenterar Goldman.

Investmentbanken tror vidare att SCA:s intäktstillväxt om 5 procent undre första halvåret kommer att gå ned under årets andra hälft, något som kommer att sätta ytterligare press på lönsamheten. Här pekar Goldman bland annat på intensifierad konkurrens på den kinesiska mjukpappersmarknaden och på Procter & Gamble vars lansering av inkontinensprodukter fortsätter åsamka SCA marknadsandelsförluster.

”Vi tror inte att marginalen kommer att återhämta sig under 2016”, heter det i analysen och Goldmans prognos för rörelsevinsten under 2015 och 2016 ligger nu strax under analytikersnittet.

Goldmans nya riktkurs ligger på 200 kronor. På onsdagen stängde aktien på nästan 234 kronor och på torsdagen har den i skrivande stund pressats ned lite mer än 3 procent till 226:40 kronor.