Insynstransaktioner SBB:s ordförande Lennart Schuss sålde förra veckan sina 190 000 D-aktier i fastighetsbolaget och köpte B-aktier i stället. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. 

Lennart Schuss äger nu enbart B-aktier i SBB, enligt ägardatatjänsten Holdings. Han sålde under fredagen förra veckan, den 24 februari, sina 190 000 D-aktier i bolaget till kursen 18,74 kr. Affären uppgick därmed till nära 3,6 miljoner kronor. 

För pengarna köpte han samma dag 230 000 B-aktier i SBB, uppdelat på två transaktioner. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister, något som Dagens industri var först att rapportera om

Lennart Schuss köpte 30 000 aktier till kursen 15,43 kr och 200 000 aktier till kursen 15,95 kr, vilket innebär att den totala köpbeloppet landade på drygt 3,6 miljoner kronor.

Totalt äger han nu 21 miljoner B-aktier i SBB som har ett marknadsvärde på omkring 353 miljoner kronor.

Vid 11-tiden på måndagsförmiddagen handlas B-aktien i SBB upp runt 8 procent medan D-aktien avancerar 3,3 procent. Fastighetsbolaget köpstämplades i det senaste numret av Börsveckan. 

Lennart Schuss insynstransaktioner kommer efter SBB att presenterat sitt bokslut och kritiserade utdelningsförslag

Aktieägarna kommer att få välja mellan att ta utdelningen kontant eller i form av B-aktier i SBB. Utdelningsformen kallas på finansspråk för ”Drip” (Dividend reinvestment plan), eller återinvesteringsplan. Tanken är att göra det enklare för aktieägarna att återinvestera utdelningen i fler aktier i bolaget utan några transaktionskostnader som courtage.

Men utdelningsförslaget innebär att SBB planerar att erbjuda nytryckta aktier som alternativ till den kontanta utdelningen, vilket kommer att späda ut aktieägarna som inte deltar i programmet.

Styrelsens förslag till ordinarie utdelning var 1,44 kr per A- och B-aktie i SBB respektive 2 kr per D-aktie.