Aktier Investmentbolagen var populära köp i juni. Men den allra mest köpta aktien är även denna månad SBB, med Investor som god tvåa. Spararna fortsätter storköpa SBB i förtroendekrisen, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Även hos Avanza var det omsättning på fastighetsaktier och sparekonomen Nicklas Andersson säger att det ”djuphavsfiskas fastighetsaktier” just nu och sektorn lockar fler än var fjärde köpkrona.

Junibörsen präglades av stor pessimism efter räntehöjningar och allt högre inflation och sämre konjunktur.

– Vi vet att konjunkturen kommer få en smäll av centralbankernas räntehöjningar, och därför handlar oron nu mycket om den sämre konjunkturens inverkan på bolagens förväntade vinster, säger Frida Bratt.

”Köplägen i raset”

En hel del sparare ser köplägen i raset på börsen och SBB är mest nettoköpta aktien i juni.

– SBB genomgår nu en förtroendekris på aktie- och obligationsmarknaden, efter bland annat ifrågasatta värderingar och tidvis märklig kommunikation. Men från privatspararna är förtroendet fortsatt högt. Under årets första halva har SBB varit den mest nettoköpta aktien under tre månader, och den näst mest köpta under resterande tre, säger hon.

Men spararfavoriterna investmentbolag trängs även de i köptoppen i juni.

”Motvind i fastighetssektorn”

– Kurspressen har på sina håll gjort att börsvärdet på flera investmentbolag är lägre än respektive bolags tillgångar. I Kinnevik har exempelvis hög premie omvandlats till rabatt, i Latour har premien fallit tillbaka kraftigt och i Investor har rabatten utökats, säger Frida Bratt.

Fastighetssektorns motvind har tilltagit i styrka under juni där höga inflationssiffror lett till att ”finansiella fågelskådare ser fler hökar på centralbankerna”, enligt Nicklas Andersson.

– Fastighetssektorns permafrost blir tydlig när vi tittar på fastighetsindexet Carnegie Real Estate Index som tappat närmare 45 procent sedan årsskiftet och över 20 procent enbart i juni, säger han.

Mest nettosåld under månaden är Volvo Cars.

– Aktien har gått bra den senaste tiden i spåren av börsnoteringen av Polestar, som man är storägare i. Vinsthemtagningar ser vi också i kinesiska XPeng och Nio, som båda fått en rejäl uppstuds senaste månaden, säger Frida Bratt.

”Budaktuella Haldex toppar säljlistan”

Månadens säljlista hos Avanza toppas av budaktuella Haldex följt av Embracer och Saab.

– Budet på Haldex är det senaste i ordningen som visar att vi kanske står inför en tilltagande förvärvsvåg där kapitalstarka bolag vill förvärva tillväxt och utvinna synergier i ett annars ganska tufft klimat. Svenska börsen har gått dåligt i en global kontext och kronan är svag. Det som fattas är troligtvis en lugnare börs med lägre volatilitet. Privatspararna väljer att tacka för kaffet genom att sälja aktien och räknar därmed att budet går igenom, säger Nicklas Andersson.

Tabeller: De två tabellerna nedan redovisar juni månads mest köpta och mest sålda aktier hos Nordnet respektive Avanza:

 

Mest köpta, Nordnet Mest sålda, Nordnet
SBB Volvo Cars
Investor Embracer
Castellum Saab
Nibe Tethys Oil
Atlas Copco Hövding
Volvo Scandic Hotels Group
Kinnevik Gamestop
SSAB Nio
Swedbank Boliden
Latour XPeng

 

 

Mest köpta, Avanza Mest sålda, Avanza
SBB B Haldex
Investor B Embracer
Castellum SAAB B
SBB D Swedish Match
Swedbank A Lundin Energy
Evolution Telia Company
Sinch Storskogen
Atlas Copco B Fortnox
H&M Nvidia
SSAB B Astra Zeneca