SBB:s vd Ilija Batljan.

Bud Fastighetsbolaget SBB lägger bud på Hemfosa, framgår av ett pressmeddelande.

Budet, som består av en kombination av kontanter och egna aktier, är värt motsvarande 126:15 kronor per stamaktie, lika med en premie på 22,7 procent jämfört med torsdagens stängningskurs, och 194:63 kronor per preferensaktie, en premie på 1,1 procent.

”Med denna transaktion skapar vi Nordens största bolag för social infrastruktur. Det sammanslagna bolaget skulle ha en attraktiv och stabil fastighetsportfölj kännetecknad av exponering mot nordiska välfärdsstater med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader och en diversifierad bas av hyresgäster”, säger SBB:s vd Ilija Batljan i ett uttalande.

 

SBB avser ta in 1,5 miljarder kronor i företrädesemission för att finansiera förvärvet, framgår vidare. Företrädesemissionen görs till en teckningskurs om 23:00 kronor per stamaktie av serie B i SBB, vilket skulle innebära en rabatt om 3,6 procent jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen från torsdagen.

”Mix and match”

SBB:s bud på Hemfosa baseras på vederlag i både aktier och kontanter enligt ett så kallat ”mix and match”-förfarande.

Avseende 55 procent av de stamaktier i Hemfosa som aktieägaren överlåter till SBB erhålls 5,5 stamaktier av serie B i SBB. För återstående 45 procent av stamaktierna i Hemfosa får aktieägaren 120:00 kronor kontant.

Erbjudandet för preferensaktier i Hemfosa har en liknande konstruktion: Avseende 55 procent av de aktier som aktieägaren överlåter erhålls 5,6 stamaktier av serie D i SBB medan 195:00 kronor erhålls kontant.

Varje stam- och preferensaktieägare i Hemfosa kan således välja att antingen erhålla så mycket aktievederlag som möjligt eller så mycket kontantvederlag som möjligt för sina Hemfosa-aktier.

Sammanlagt kan som vederlag i erbjudandet emitteras upp till totalt knappt 513 miljoner stamaktier av serie B i SBB och knappt 34 miljoner stamaktier av serie D i SBB. Upp till totalt drygt 10 miljarder kronor kommer att betalas kontant.

Fördelningen kommer inte att ändras som ett resultat av val gjorda enligt ”mix & match”-möjligheten. För att enskilda aktieägare i Hemfosa ska erhålla mer av ett visst önskat vederlagsslag enligt ”mix & match”-möjligheten måste alltså andra aktieägare i motsvarande mån ha gjort omvända val.

Styrelsen för Hemfosa har enhälligt rekommenderat att aktieägarna accepterar budet. Budet är totalt värt 23.521 miljoner kronor där stamaktiedelen är värd cirka 21.380 miljoner kronor.

SBB är ett nordiskt fastighetsbolag inom social infrastruktur med fokus på samhällsfastigheter i Norden och svenska reglerade hyresrätter. Likt Hemfosa har SBB byggt en portfölj av samhällsfastigheter men med tillägg av svenska reglerade hyresrätter, med ett fastighetsvärde på 30,8 miljarder kronor per den 30 september 2019.

”Vi har som mål att SBB ska ha en BBB+ rating inom 12 månader och vi tror att den sammanslagna koncernen över tid kommer att kunna erhålla en förbättrad kreditrating, vilket har potential att väsentligt minska finansieringskostnaden”, fortsätter Ilija Batljan.

Jens Engwall, Hemfosas grundare, storägare och tidigare vd, kommenterar:

”Tillsammans bildas nu Nordens största aktör inom samhällsfastigheter och jag ser fram mot att fortsätta som aktieägare i det sammanslagna bolaget.”

 

Placera
Chefsstrategen: Medvind för aktierMen läge "rebalansera portföljen"
Börsen
Bred uppgång på börsen
Foto: Shutterstock
Placera
Millicom in i Paretos marsportföljUt åker Stendörren
Aktier
Buffett försvarar egna återköp men sågar andras
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Krönika
Hernhag: Perspektiv behövs även för tillväxtaktier
Analys
SEB: Köp läkemedelsföretaget
Aktietips
Di: Vinstrally för Mekonomen i korten
Placera
Börsveckan: Tre aktier att köpa... och tre att avvakta med
Köptips
Affärsvärlden: Bryggeriet med den lockande kurspotentialen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Danske: Så mycket steg bostadsrättspriserna i Stockholm
Aktie
Eniro vill lösa in preferensaktierna
Foto: Independent Still Pool photo ©2021 Consolidated News Photos All Rights Reserved
USA
Representanthuset godkände Bidens stödpaketOmfattar 1900 miljarder dollar
Aktieportföljen
Ny aktie och två vinsthemtag i portföljen
Foto: istockphoto
Aktier
Privatspararnas favoritaktier i februariVolvo och Swedish Match mest nettoköpta aktierna
Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på fem års sikt
Bostad
Rekordmånga hoppar över visningen
Aktie
Carnegie rekommenderar fettbolaget i "Veckans aktiecase"
26/2
Trading Direkt: Om ränteskräck och techraset
Räntan
Nordea: Dröjer inte länge innan bolåneräntorna höjs
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Pension
Nordea: Bara en av tio vet om pensionen räcker"Detta är en kvinnofälla"
Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier efter rapporterna
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Rapport
Miljarförlust i fjärde kvartalet för Norwegian