Bolån De rörliga boräntorna kan tänkas ligga mer eller mindre stilla på nuvarande nivå fram till slutet av 2023 i och med att en räntehöjning från Riksbanken inte är att vänta förrän i november 2023. Det skriver SBAB i den fjärde utgåvan av Boräntenytt under 2021.

”Vi har i vår nya prognos flyttat fram Riksbankens höjning av reporäntan några månader med anledning av det nya ränteläget. Vår bedömning är dock fortfarande att reporäntan höjs betydligt tidigare än den bedömning Riksbanken gör. Utifrån vår bedömning kan de rörliga boräntorna antas ligga kvar på ungefär nuvarande nivå fram till hösten 2023”, säger SBAB-chefsekonomen Robert Boije i en kommentar.

Han noterar samtidigt att de långa marknadsräntorna oväntat föll tillbaka under sommaren.

”Vid det förra prognostillfället i maj pekade trenden på stigande långräntor vilket också syntes i räntemarknadens förväntningar sett till terminsprissättningen. Marknadens prissättning är för närvarande mycket ovanlig då det är extremt liten skillnad på korta- och långa räntor på löptider ända fram till 2030”, säger Robert Boije och lägger till att detta gjort det mer förmånligt att binda boräntan på lite längre tid.

Trenden mot att fler väljer att binda räntan på mer än tre månader har också fortsatt.

”Vi närmar oss nu en situation där så många som 60 procent väljer att binda räntan. Man får gå tillbaka ända till 2003 för att hitta en så hög nivå”, anger Robert Boije.