Bostad Fastighetsmäklarna i storstäderna tror överlag på mer eller mindre stillastående priser under årets sista kvartal. Det visar SBAB:s Mäklarbarometer, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Det kan dock noteras att andelen mäklare som tror på sjunkande priser är något högre i Stockholm, särskilt vad gäller småhus.

I Stor-Stockholm räknar 35 procent med sjunkande priser på småhus medan 45 procent spår oförändrade priser, att jämföra med 10 procent som tror på sjunkande priser i Stor-Göteborg och endast 5 procent i Stor-Malmö.

För bostadsrätter tror 27 procent på lägre priser i Stockholm och 56 procent på oförändrade priser. Andelen som tror på sjunkande priser är klart fler än de 12 procent som spår det i Stor-Göteborg, men ganska väl i linje med att 24 procent räknar med att priserna för bostadsrätter sjunker i Malmö.

”När bostadsmarknaden förändras är erfarenheten att det oftast snabbast syns i Stockholm varefter det sprider sig till övriga regioner. Jag tror dock inte på någon dramatik gällande prisutvecklingen vare sig uppåt eller nedåt”, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Hon konstaterar också att det fjärde kvartalet brukar vara lugnare på bostadsmarknaden, vilket troligen slår igenom i fastighetsmäklarnas prognos.

Vad gäller utbud och efterfrågan räknar mäklarna med att det är ganska stabilt i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg, medan utbudet av bostadsrätter i Stor-Malmö väntas öka samtidigt som efterfrågan sjunker.

Mäklarbarometern är en kvartalsvis enkät till fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena.