Bostad En majoritet av alla med bostadslån skulle inte behöva dra ned sin konsumtion alls om ränteutgifterna skulle stiga med 3.000 kronor i månaden. Det visar en Sifo-undersökning som SBAB beställt och som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”En klar majoritet av hushåll med bolån säger att de inte skulle dra ned på konsumtionen alls vid en höjning av ränteuppgifterna med upp till 3.000 kronor i månaden. En intressant notering är att det resultatet även gäller för svarande med bolån som har en månadsinkomst under 22.000 kronor. Detta indikerar att neddragningen av den privata konsumtionen även vid en relativt stor höjning av reporäntan och bostadsräntorna inte behöver bli så stor som Riksbanken och Finansinspektionen befarar”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

Han tillägger att även flera andra faktorer talar för en begränsad effekt på konsumtionen vid en ränteuppgång: det höga hushållssparandet, de historiskt låga ränteutgifterna och att mer än 25 procent bor i bostadsrätt.

Mot bakgrund av de farhågor som finns om att stigande räntor kan leda till att hushållen drar ned sin konsumtion så kraftigt att det kan påverka BNP-tillväxten negativt har SBAB låtit Sifo tillfråga bolånetagare hur de skulle agera om ränteutgifterna ökar med 1.000, 2.000 respektive 3.000 kronor i månaden. Ökningarna ska jämföras med att ränteutgifterna för ett hushåll med ägt boende i dagsläget är i genomsnitt drygt 1.000 kronor i månaden och för sammanboende med barn knappt 1.900 kronor. Det ska dock sägas att detta inkluderar även de som inte har några lån.

För en ökning av ränteutgifterna med 1.000 kronor svarar 71 procent att de har marginal för detta, medan 21 procent skulle dra ned på konsumtionen, 6 procent skulle dra ned på amorteringarna och 1 procent skulle flytta till ett billigare boende.

Ökar ränteutgifterna med 2.000 kronor svarar 52 procent att de har marginal för det. 33 procent skulle dra ned på konsumtionen, 14 procent skulle dra ned på amorteringarna och 4 procent skulle flytta till ett billigare boende.

Skulle ränteutgifterna öka med 3.000 kronor har 30 procent marginal för det. 45 procent skulle dra ned på konsumtionen, 22 procent skulle dra ned på amorteringarna och 8 procent skulle flytta till ett billigare boende.

”Det är viktigt att lägga till att det finns högt skuldsatta, framförallt nya låntagare, som har betydligt mindre marginaler och som kan komma att dra ned sin konsumtion i betydligt större utsträckning än vad siffrorna i vår enkätundersökning visar. Dessa hushåll utgör dock knappast något problem ur ett makroekonomiskt stabilitetsperspektiv. För dessa hushåll finns det däremot konsumentskyddsaspekter att beakta för Finansinspektionen”, säger Robert Boije.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem favoritaktier i mina favoritbranscher
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Upptrappat handelskrig sänkte börsen
Handelskriget
Handelskriget: Kina höjer importtullar för vissa amerikanska varor
Fed
Powell: Kommer att agera för att bibehålla ekonomisk expansion
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Småbolag
Många småbolag steg under rapporttät vecka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
PPM-fonder
Fonderna som inte får vara med i nya PPMHittills är 61 fonder portade
Rapport
Mekonomen rapportrusar på börsenRedovisar organisk nolltillväxt
23/8
Trading Direkt jämför storbanker och synar tre aktier
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Asien
Lätt uppåt i Asien
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"