Bostad En majoritet av alla med bostadslån skulle inte behöva dra ned sin konsumtion alls om ränteutgifterna skulle stiga med 3.000 kronor i månaden. Det visar en Sifo-undersökning som SBAB beställt och som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”En klar majoritet av hushåll med bolån säger att de inte skulle dra ned på konsumtionen alls vid en höjning av ränteuppgifterna med upp till 3.000 kronor i månaden. En intressant notering är att det resultatet även gäller för svarande med bolån som har en månadsinkomst under 22.000 kronor. Detta indikerar att neddragningen av den privata konsumtionen även vid en relativt stor höjning av reporäntan och bostadsräntorna inte behöver bli så stor som Riksbanken och Finansinspektionen befarar”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

Han tillägger att även flera andra faktorer talar för en begränsad effekt på konsumtionen vid en ränteuppgång: det höga hushållssparandet, de historiskt låga ränteutgifterna och att mer än 25 procent bor i bostadsrätt.

Mot bakgrund av de farhågor som finns om att stigande räntor kan leda till att hushållen drar ned sin konsumtion så kraftigt att det kan påverka BNP-tillväxten negativt har SBAB låtit Sifo tillfråga bolånetagare hur de skulle agera om ränteutgifterna ökar med 1.000, 2.000 respektive 3.000 kronor i månaden. Ökningarna ska jämföras med att ränteutgifterna för ett hushåll med ägt boende i dagsläget är i genomsnitt drygt 1.000 kronor i månaden och för sammanboende med barn knappt 1.900 kronor. Det ska dock sägas att detta inkluderar även de som inte har några lån.

För en ökning av ränteutgifterna med 1.000 kronor svarar 71 procent att de har marginal för detta, medan 21 procent skulle dra ned på konsumtionen, 6 procent skulle dra ned på amorteringarna och 1 procent skulle flytta till ett billigare boende.

Ökar ränteutgifterna med 2.000 kronor svarar 52 procent att de har marginal för det. 33 procent skulle dra ned på konsumtionen, 14 procent skulle dra ned på amorteringarna och 4 procent skulle flytta till ett billigare boende.

Skulle ränteutgifterna öka med 3.000 kronor har 30 procent marginal för det. 45 procent skulle dra ned på konsumtionen, 22 procent skulle dra ned på amorteringarna och 8 procent skulle flytta till ett billigare boende.

”Det är viktigt att lägga till att det finns högt skuldsatta, framförallt nya låntagare, som har betydligt mindre marginaler och som kan komma att dra ned sin konsumtion i betydligt större utsträckning än vad siffrorna i vår enkätundersökning visar. Dessa hushåll utgör dock knappast något problem ur ett makroekonomiskt stabilitetsperspektiv. För dessa hushåll finns det däremot konsumentskyddsaspekter att beakta för Finansinspektionen”, säger Robert Boije.

Rapport
Swedbank sänker utdelningen rejältKreditförlusterna ökade kraftigt
Rapport
Förlust för SSAB
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Asien
Fortsatt nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar på Wall Street
Börsen
Virusoro sänkte börsen
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporterna
Håll koll på detta inför tisdagens rapporterSwedbank, SSAB, Atlas Copco och Autoliv rapporterar
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analys
Carnegie mot strömmen om Ericsson"Bra uppsida på nuvarande nivåer"
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Di sätter sälj på StorytelLång väg till vinst
Aktie
Lundin Petroleum byter namnSiktar på att bli klimatneutralt
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan