”Vi ser i vår undersökning, som riktar sig till hushåll som redan äger ett boende, att hushållen verkar mer positiva kring prisutvecklingen jämfört med de senaste resultaten i exempelvis Erik Olssons och SEB:s boprisindikatorer”, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.
Frågan som ställts till bostadsägarna är hur priset på den egna bostaden kommer att utvecklas på ett och tre års sikt. Robert Boije noterar att man generellt sett kanske borde vara mer positiv till prisutvecklingen på ens egen bostad.
41 procent tror på ökat värde
På ett års sikt tror 41 procent att den egna bostaden kommer att öka i värde, medan 15 procent tror att priset kommer att minska. På tre års sikt är det 47 procent som tror på en prisuppgång och 10 procent på en nedgång.
En skillnad mot andra boprisundersökningar är att SBAB även frågat varför bostadsägarna tror att bostaden kommer att öka eller minska i värde.
Som huvudsakligt skäl för stigande bostadspriser anger en mycket stor majoritet att efterfrågetrycket i det område deras bostad ligger i bedöms vara högt. Cirka en fjärdedel anger också att de kommer att göra renoveringar som de bedömer kommer att höja värdet på bostaden.
Höjda räntor skäl till sjunkande priser
De som tror på sjunkande bostadspriser anger höjda räntor som det huvudsakliga skälet. En stor andel tror också att priset kommer att sjunka på grund av stramare krav på bankernas kreditgivning, till exempel bolånetak och amorteringskrav, samt till följd av politiska åtgärder, som ändrade skatteregler.
”När det gäller oron för nya kreditåtstramande och politiska åtgärder och att det kan leda till fallande bostadspriser är det sannolikt den alltjämt pågående diskussionen om hushållens bolåneskulder och frågan om ränteavdragens vara eller inte vara som återspeglas i dessa resultat. Med tanke på hur liten andel av hushållen som svarat att de tror på fallande bostadspriser, så verkar oron för att den typen av åtgärder ska införas ändå inte vara särskilt utbredd”, säger Robert Boije.
SBAB planerar att framöver genomföra undersökningen varje kvartal.