Undersökning Sju av tio svenskar tror på stigande fritidshuspriser under 2021. Det kan delvis bero på att två av tio uppger att de fått en mer positiv syn på att ha ett fritidshus i just Sverige. Mest vanliga drömmen är en stuga på Gotland. Det framgår av SBAB:s årliga fritidshusundersökning som nu publicerats.

I Sverige finns en mycket stor variation på fritidshusmarknaden och efterfrågan är ständigt hög. Enligt SBAB har priset på ett fritidshus i genomsnitt ökat med 12,6 procent senaste året.

Att priserna ska fortsätta att stiga är en klar övertygelse hos de flesta svenskar. Hela 68 procent i SBAB:s undersökning svarade att de tror att priserna ökar under resten av året, medan 18 procent tror på stillastående priser. Endast 14 procent av de tillfrågade tror att priserna sjunker under året.

Attitydförskjutning

Det har skett en tydlig attitydförskjutning när det gäller fritidshusen, enligt SBAB. Hela 33 procent uppger att de fått en mer positiv syn på fritidshus i Sverige och 23 procent uppger dessutom att den mer positiva synen på svenska fritidshus beror på att resemönstret förändrats under pandemin.

Många vill nu äga ett fritidshus i landet, men 29 procent svarar i undersökningen att de vill, men har inte råd att köpa.

– Att många tror på stigande priser kombinerat med att allt fler har en mer positiv syn på ett fritidshus i Sverige talar för en fortsatt het fritidshusmarknad. Sen tror jag att inställningen till att semestra i Sverige är ganska beroende av vädret. Det är lättare att drömma om ett eget fritidshus när solen gassar och det är uppehåll än när det är en regnig sommar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Gotland i topp

Gotland har länge varit favoritplaceringen för dem som önskar ett svenskt fritidshus. Nytt i årets undersökning är dock att fritidshuset på Österlen tappat något i popularitet, medan fjällstugorna inte ens längre ligger bland de fem mest önskade placeringarna. Efter Gotland vill de flesta ha sitt fritidshus i Stockholms skärgård, på Öland eller i Bohuslän, samt Österlen.

Även om torp är populära visar dock undersökningen att de numera ska vara moderniserade. Utedass är ointressant, och det ska finnas indraget vatten, fungerande avlopp och el.

Placeringen i naturen är också en viktig del av drömmen om en stuga på landet. Den får mycket gärna ligga nära en badplats, och helst ha sjöutsikt. Och i årets undersökning har även bredbandsuppkoppling blivit viktigare.

Plats för distansarbete

– En förklaring till varför bredbandsuppkoppling blivit viktigare i år, jämfört med tidigare år, är sannolikt att stugan inte längre bara är en plats för samvaro och avkoppling. Pandemin har gjort att stugan numera betraktas som en plats där man också kan bedriva distansarbete och förutsättningen för det är ju bra uppkoppling, säger Claudia Wörmann.

Not: Undersökningen genomfördes av SynoInt på uppdrag av SBAB och besvarades av 1.014 personer mellan den 13–16 mars.