Bostad Fastighetsmäklarna i storstäderna tror på fortsatt sjunkande bostadspriser under det tredje kvartalet i år. Det gäller både bostadsrätter och villor. Det visar SBAB:s Mäklarbarometer.

En absolut majoritet tror på sjunkande bostadspriser det tredje kvartalet. Men mäklarnas bild över efterfrågan och utbud av både bostadsrätter och villor är splittrad, även om det främst är ett ökat utbud som väntas.

Av de tillfrågade fastighetsmäklarna svarade 34 procent att priserna för bostadsrätter i Stockholm väntas minska något. Motsvarande andel var 43 procent i Göteborg och 56 procent i Malmö.

”Vi har redan sett att bostadspriserna har fallit på senare tid. Om storstadsmäklarnas prognoser i Mäklarbarometern slår in kan vi förvänta oss fortsatt sjunkande bostadspriser under tredje kvartalet. Det är ett tydligt skifte på gång på bostadsmarknaden, från säljarens till köparens marknad”, sade Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

”Idag har köpare fler objekt att välja på än tidigare vilket bland annat syns i att antalet budgivare per objekt sjunkit snabbt. Köparna kan därmed unna sig lyxen att ta lite mer tid på sig att jämföra flera bostäder innan beslut. Jag delar mäklarnas bild av att priserna sannolikt fortsätter ner under det tredje kvartalet. En kombination av stigande utbud och minskad efterfrågan till följd av hög inflation och att det är dyrare att låna pengar talar för det”, fortsatte hon.