Aktie SAS piloter kommer att gå ut i strejk. Det uppgav SAS vd Anko van der Werff för journalister efter ett möte med motparterna på måndagen. Han tillade att beskedet är "mycket dåliga nyheter" för flygbolaget och dess passagerare.  

”Hur i hela världen kan detta vara rätt, när vi söker få in nytt kapital till bolaget?” frågade SAS-vd:n retoriskt och tillade att han nu skulle bege sig till flygbolagets kontor för att ”få saker att fungera så väl de kan”.

Anko van der Werff var mycket kritisk till pilotfacket, som han ansåg satte bolaget och dess passagerare i en mycket svår situation under den mest hektiska reseperioden på året.

Strejken beräknas enligt SAS leda till att cirka 50 procent av alla bolagets flygningar ställs in, cirka 30 000 passagerare per dag påverkas. De flygningar som genomförs av SAS Link, SAS Connect och SAS externa partners berörs inte av strejken.

Strejken har en negativ effekt på SAS likviditet och finansiella ställning och denna effekt kan komma att bli väsentlig om strejken blir långvarig, uppger flygbolaget i ett pressmeddelande.

Strejken har redan trätt i kraft på SAS skandinaviska hemmabaser medan de SAS-plan som befinner sig på annan ort har en viss tid på sig att ta sig hem.

”De piloter som är på hemmabas är nu uttagna i strejk och de piloter som är på bortabas har 24 timmar på sig att ta sig tillbaka”, säger Rebecca Rosenvinge, kommunikatör på Svensk Pilotförening.

Efter att ha stigit tidigare under dagen föll SAS-aktien brant när bolagets vd började tala inför tv-kamerorna. Strax efter klockan 12.30 var aktien ned 11 procent.