Aktie SAS har nått en principöverenskommelse med ett antal större ägare av hybridobligationer och obligationer, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Samtidigt pågår diskussioner med den svenska respektive den danska staten angående bolagets reviderade rekapitaliseringsplan.

Den 10 juli meddelades det att fordringshavarmöten ställdes in då de konverteringskrav som fanns i rekapitaliseringsplanen inte ansågs uppfyllda.

Den principöverenskommelse som nu nåtts innebär justerade villkor för konvertering av de existerande hybridobligationer till aktier, medan obligationerna får ett val mellan nya hybridobligationer eller aktier.

Obligationerna kan antingen utbytas aktier eller till icke-efterställda, icke-säkerställda, icke-garanterade inlösenbara hybridobligationer med rörlig ränta och evig löptid i bolaget till 100 procent av nominellt belopp.

De nya kommersiella hybridobligationernas marginal kommer sedan att öka årligen till följande: 440 baspunkter under år två och tre, 590 baspunkter under år fyra och fem, 1 090 baspunkter under år sex och sju, 1 440 baspunkter under år åtta till och med tio samt 1 590 baspunkter under år elva och därefter.

De existerande hybridobligationerna föreslås konverteras till aktier till 90 procent av nominellt belopp till en teckningskurs om 1,16 kronor per aktie.

Fordringshavarkommittén uppmanar alla obligations- och hybridinnehavare att stödja, då de nuvarande förslagen bevarar maximalt värde samtidigt som SAS får stöd, heter det.

För närvarande pågår även diskussioner med den svenska och danska staten angående den reviderade rekapitaliseringsplanen. En ytterligare revidering är en höjning av räntesatsen med 90 baspunkter årligen för statshybridobligationerna, som föreslås emitteras till ägarna.

SAS kommer inte kunna åtgärda den likviditetsbrist samt det negativa egna kapitalet om den reviderade rekapitaliseringsplanen misslyckas och inte genomförs.

”Skulle SAS bli tvunget att ansöka om konkurs som ett resultat av sådan väsentlig negativ effekt på den finansiella ställningen, kommer innehavarna av de existerande hybridobligationerna och obligationerna sannolikt inte att kunna driva in sina obligationsfordringar”, skriver bolaget.

Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Börsen
Uppåt på börsen
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street nära nollstrecket
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"
Sektor
Vätgas: Tydlig sektorrekyl
22/9
Trading Direkt om räntebeskedet
Fond
Påverkansfond investerar i Bergman & Beving Vill stoppa barnarbete i underleverantörsleden
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Fondeer
Fastighetsfonder gör comeback
Foto: Shutterstock
Bank
Fortsatt stora ras för banker
Börsen
Chefsstrategen: Börsen kommer fortsätta uppåt"Rekylen blir inte långvarig"
Bank
SEB en av de banker som nämns i läcka
Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Reformer bäddar för intressanta placeringsmöjligheter"Brasiliansk ekonomin överraskar positivt efter pandemin"
Budgeten
Andersson: "Ny arbetslinje" ska ta Sverige ur krisen"Budgeten ger 75 000 nya jobb"
Budgeten
"Historisk skuldsättning utan att lösa problemen"M riktar kritik mot budgeten
Budgeten
Analytiker: Inte så expansiv budget som man kan tro"Mycket bara tillfälliga åtgärder"
Analyser
Dubbelsänkning för Bravida
Höstbudgeten
Budgeten: Reformer för över 100 miljarder nästa år
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken