Rickard Gustafson, vd på SAS.

Aktie I september reste 0,6 miljoner passagerare med SAS och företaget rapporterar en kapacitetsminskning med 73 procent jämfört med samma period föregående år, framgår av ett pressmeddelande.

SAS reguljära passagerartrafik (RPK) var ned med 86,7 procent i månaden, jämfört med samma månad i fjol. Kapaciteten i reguljär trafik per tillgänglig säteskilometer (ASK) var ned med 71,3 procent i månaden, jämfört med september i fjol.

Covid-19-pandemin fortsätter att påverka SAS trafik negativt. Under september uppgick det totala antalet passagerare till 614.000, en minskning med 2,3 miljoner samtidigt som den totala kapaciteten var 72,7 procent lägre, jämfört med samma period förra året.

Starkare efterfrågan på inrikesavgångar

Efterfrågan på inrikestrafik fortsätter att vara starkare än europeisk och interkontinental trafik och SAS har anpassat nätverket efter det, skriver bolaget.

– Sedan i mars, när nästan all vår trafik stoppades, har vi långsamt börjat bygga upp vårt nätverk igen. Nu har vi uppemot 380 dagliga avgångar till 75 destinationer, säger vd Rickard Gustafson.

Övergripande efterfrågan är fortsatt kraftigt styrd av reserestriktioner och i september klassades ytterligare länder som ”röda”, vilket minskade antalet passagerare något jämfört med augusti.

”Stadig återhämtning”

– Trots detta har vi noterat en långsam, men stadig, återhämtning av efterfrågan och i september flög en halv miljon fler passagerare med SAS än under april månad. Blickar vi framåt så fortsätter vi att följa marknadsutvecklingen och är redo att göra ytterligare justeringar utifrån hur efterfrågan utvecklas, säger Rickard Gustafson.