KOMMENTAR Trots ett resultat som är det bästa på många år faller SAS-aktien kraftigt i dag på ljumma utsikter i närtid. Vinsthemtagningar kan säkert fortsätta ett tag till, men på längre sikt ser det faktiskt allt bättre ut för flygbolaget.

Man skulle kunna tänka sig att kursen borde lyfta efter bokslutsrapporten på tisdagen eftersom både omsättning och resultat var klart över förväntan. För vinsten blev 842 miljoner för räkenskapsårets fjärde kvartal mot förväntade 775 miljoner och intäkterna 12 678 miljoner kr mot förväntade 12 330 miljoner.

 

Detta är naturligtvis utmärkt, men den kursuppgång som varit har också varit driven av spekulationer kring ett bättre resultat än väntat. På en månad mellan augusti och september steg aktien med hela 35 procent till över 22 kr. Och därmed får också det kraftiga kursfallet som vid lunchtid blivit över 6 procent sin förklaring. Kortsiktiga spekulanter säljer snabbt ut och aktien tappar stort.

 

Men det finns också en besvikelse över att vd Rickard Gustafson är så pass pessimistisk på kort sikt. Det är högre bränslepriser, en svag krona och en allmän överkapacitet i sektorn som kommer pressa lönsamheten under räkenskapsårets första kvartal 2019/2020.

 

Oljepriset har ju varit högt i höst och kommer påverka under de kommande månaderna – att det sedan har sjunkit tillbaka kraftigt kommer sannolikt att bli en pluspost senare under 2019, Men första kvartalet kan alltså bli svagare än vanligt och det påverkar förstås också kursutvecklingen i dag.

 

Ett annat minus är att bolaget inte lämnar någon utdelning – det fanns vissa förhoppningar på marknaden att det starka helårsresultatet skulle kunna innebära friska pengar till aktieägarna även om Privata Affärer inte räknat med det. Nu blev det inte det och det får också räknas in i den negativa bilden som ger ett kraftigt kurstapp i dag.

 

Den som dock har en längre placeringshorisont kan se att SAS bör ha goda möjligheter att ytterligare lyfta lönsamheten totalt sett under 2018/2019. Det är uppenbart att bolagets affärsmodeller fungerar allt bättre samtidigt som de stora nedskärningarna av kostnader följer plan.

 

Inhyrda besättningar är billigare än fast anställda samtidigt som stora pensionsavgångar bland högavlönade piloter också verkar kostnadssänkande efterhand. Bara under detta nuvarande räkenskapsår kommer ytterligare 0,9 miljarder att sparas.

 

Det är sannolikt inte bråttom att köpa SAS-aktien med de mörka moln på himlen som Rickard Gustafson målar upp för de närmaste månaderna – men sannolikheten för att bolaget kan lyfta igen mot nivåerna över 22-23 kr det närmaste året framstår som klart möjliga.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Swedbank: Analytikerna ser ingen kursrekyl uppåt
Foto: istock
Bank
Dansk kundflykt från Danske och Nordea
Börsen
Nedåt på börsen med Swedbank som sänke
ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Aktier
Ett köptips från Affärsvärlden
Aktie
THQ Nordic tar in över 2 miljarder
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat för Internationella Engelska skolan
Rapport
Besqab sänker utdelningen
Asien
Trög uppgång i Asien
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Penningtvätt
Bonnesen: Rapporterar alla misstänkta flödenStörsta fallet för aktien på tio år
Analys
Analys: Behåller köprådet på Swedbank
Foto: Erik Simander/TT
Swedbank
Nasdaq stänger derivathandeln kring Swedbank efter aktieraset
Foto: Rickard Kilström
Analys
DNB: Holländsk oro grumlar stark Betsson-rapport
Bank
SVT: Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Aktie
Ahlsell avnoteras 6 mars
Foto: istockphoto
Rapport
Sobi klart bättre än väntat – men aktien backar på börsen
Aktie
Ericsson tillerkänns 580 miljoner av indiska högsta domstolen
Rapport
Kycklingföretaget höjde resultatetFöreslår höjd utdelning
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat av SBB
Aktie
Norwegian: Storägaren säljer 10,4 miljoner teckningsrätter
Reporäntan
Ingves tror på fler räntehöjningar trots svag inflation