KOMMENTAR Trots ett resultat som är det bästa på många år faller SAS-aktien kraftigt i dag på ljumma utsikter i närtid. Vinsthemtagningar kan säkert fortsätta ett tag till, men på längre sikt ser det faktiskt allt bättre ut för flygbolaget.

Man skulle kunna tänka sig att kursen borde lyfta efter bokslutsrapporten på tisdagen eftersom både omsättning och resultat var klart över förväntan. För vinsten blev 842 miljoner för räkenskapsårets fjärde kvartal mot förväntade 775 miljoner och intäkterna 12 678 miljoner kr mot förväntade 12 330 miljoner.

 

Detta är naturligtvis utmärkt, men den kursuppgång som varit har också varit driven av spekulationer kring ett bättre resultat än väntat. På en månad mellan augusti och september steg aktien med hela 35 procent till över 22 kr. Och därmed får också det kraftiga kursfallet som vid lunchtid blivit över 6 procent sin förklaring. Kortsiktiga spekulanter säljer snabbt ut och aktien tappar stort.

 

Men det finns också en besvikelse över att vd Rickard Gustafson är så pass pessimistisk på kort sikt. Det är högre bränslepriser, en svag krona och en allmän överkapacitet i sektorn som kommer pressa lönsamheten under räkenskapsårets första kvartal 2019/2020.

 

Oljepriset har ju varit högt i höst och kommer påverka under de kommande månaderna – att det sedan har sjunkit tillbaka kraftigt kommer sannolikt att bli en pluspost senare under 2019, Men första kvartalet kan alltså bli svagare än vanligt och det påverkar förstås också kursutvecklingen i dag.

 

Ett annat minus är att bolaget inte lämnar någon utdelning – det fanns vissa förhoppningar på marknaden att det starka helårsresultatet skulle kunna innebära friska pengar till aktieägarna även om Privata Affärer inte räknat med det. Nu blev det inte det och det får också räknas in i den negativa bilden som ger ett kraftigt kurstapp i dag.

 

Den som dock har en längre placeringshorisont kan se att SAS bör ha goda möjligheter att ytterligare lyfta lönsamheten totalt sett under 2018/2019. Det är uppenbart att bolagets affärsmodeller fungerar allt bättre samtidigt som de stora nedskärningarna av kostnader följer plan.

 

Inhyrda besättningar är billigare än fast anställda samtidigt som stora pensionsavgångar bland högavlönade piloter också verkar kostnadssänkande efterhand. Bara under detta nuvarande räkenskapsår kommer ytterligare 0,9 miljarder att sparas.

 

Det är sannolikt inte bråttom att köpa SAS-aktien med de mörka moln på himlen som Rickard Gustafson målar upp för de närmaste månaderna – men sannolikheten för att bolaget kan lyfta igen mot nivåerna över 22-23 kr det närmaste året framstår som klart möjliga.

Aktie
Vinstvarning från XXL
Aktie
Pareto: Överdriven kursreaktion i Hoist
Börsen
Minusdag efter slagig handel
Kommentar
Hög risk för ras i nyintroduktioner
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Bud
Budet på Cherry jackpot för fonder
Aktie
Konsortium lägger kontantbud på Cherry
Foto: istockphoto
Börsen
Flera nya bolag i uppdaterade börsindex
Fonder
"Rätt tid för asiatiska tillväxtmarknader"
Aktie
Nasdaq höjer budet på CinnoberHandeln återupptogs kl 10.40
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Försäljningsras för MQ
Bostad
Köparnas övertag på bomarknaden ökar
Kurs
Ge bort en aktiekurs i julklapp
Foto: TT/Privata Affärer
Kommentar
Alfredsson: Trots raset finns det hopp om H&M
Aktie
Bostadsutvecklare tokrusade efter handelsstoppFörhandlar om fastighetsförsäljning
Krönika
Hernhag: Tänk om toppen är nådd för inflationen
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Dometicaktien faller efter sänkt rekommendation
Foto: istockphoto
Börsen
"Räkna med nya börsfall"
Sektor
Europeiska e-handlare rasar efter brittisk vinstvarning
Foto: istockphoto
Aktie
Atlant Fonder ensam tecknare i SBB:s emission
Aktie
Upphävd detaljplan sänker SSM
Aktie
Så mycket steg H&M:s försäljning
Aktie
Di: Köp industrikonglomeratet
Affär
Klart: ABB säljer kraftdivisionen till HitachiVärderas till 100 miljarder kr
Räntan
Meningarna går isär om veckans räntebesked
Aktie
Magnolia Bostad förlorar tvistGer negativ resultateffekt