Aktie SAS har fått godkännanden från den amerikanska konkursdomstolen för New Yorks södra distrikt avseende samtliga sina så kallade "first day"-yrkanden relaterade till bolagets Chapter 11-ansökan. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget.

De godkännanden domstolen har beslutat bekräftar enligt SAS att bolaget har rätt att fortsätta sin löpande verksamhet som vanligt genom processen, vad gäller bland annat utbetalning av löner, uppfyllanden av åtaganden enligt kundprogram inklusive Eurobonus, och att fullt ut betala leverantörer, även för varor och tjänster som levererats efter den 5 juli då ansökan offentliggjordes.

På torsdagseftermiddagen svensk tid inleddes den första hearingen i en domstol i New York Southern District gällande SAS ansökan om skydd enligt den amerikanska konkurslagstiftningens Chapter 11. Det skriver norska NTB enligt Finansavisen.

I början av hearingen ville domaren Michael E. Wiles höra detaljer om flygbolagets aktuella kassa, och på frågan svarade SAS advokat att bolaget har omkring 7,4 miljarder svenska kr i likvida medel.

Det motsvarar en minskning med cirka 400 miljoner kr jämfört med den kassa SAS uppgav sig ha i tisdagens pressmeddelande – då var beskedet 7,8 miljarder kr.