Pension Flera pensionsbolag har sänkt räntan på traditionella pensionsförsäkringar i spåren av börsnedgången. Och det går inte att utesluta att bolag tvingas göra återtag framöver.

Traditionell försäkring innebär att pensionsbolaget ansvarar för att förvalta dina pengar. Ofta erbjuds du också något slags garanti, till exempel att du får tillbaka minst det du betalat in. Pengarna placeras inte enbart i aktier utan även i räntor, fastigheter och andra tillgångar för att minska risken. Avkastningen fördelas ut till kunderna genom återbäringsräntan, som dock inte är garanterad.

Men börsraset har förstås satt sina spår i traditionella försäkringar och många bolag har sänkt återbäringsräntan. Bland annat har Skandia sänkt från 5 procent till 2 procent.

– Efter kraftiga nedgångar på de finansiella marknaderna som en följd av coronakrisen är det nödvändigt att justera återbäringsräntan. Eftersom det fortfarande är för tidigt att säga vad utvecklingen kan innebära på längre sikt bedömer vi att två procents återbäringsränta är rätt nivå. Kunderna kan vara trygga i att Skandia är väl rustat för framtida utmaningar på finansmarknaderna, säger Frans Lindelöw, Skandias koncernchef i en kommentar.

Skandia är dock långt ifrån ensamma om att ha sänkt. Till exempel har Länsförsäkringar sänkt återbäringsräntan i Nya Trad och Gamla Trad till 0 från 4 procent respektive 3 procent. Folksam har sänkt från 5 till 2 procent. SEB har sänkt från 4,5 procent till 3,5 procent för tjänstepension och från 3,5 procent till 2,5 procent för kapitalförsäkringar och privata pensionsförsäkringar.

Dessutom har Pensionsmyndigheten sänkt återbäringsräntan i sin traditionella försäkring för premiepension under utbetalning. Räntan sänks från 9 till 3,5 procent.

Men att bolagen sänker återbäringsräntan är egentligen inte så dramatiskt, tycker Mattias Fellenius på Svenska Fribrevsbolaget.

– Man kan säga att pensionsbolagen har pengar i ladan och beroende på hur mycket som finns i ladan så höjer och sänker de sin återbäringsränta. Att återbäringsräntan sänks är alltså ett resultat av att tillgångarna gått ner i värde och således har pengarna i ladan minskat, säger han.

Men skulle turbulensen fortsätta och pengarna i pensionsbolagens lador tar slut så kan det bli aktuellt med så kallat återtag.

– Tar pengarna i ladan slut så kan det bli ett återtag, det vill säga att pensionsbolagen tar tillbaka redan fördelad avkastning från spararna. Det kan inte uteslutas att vissa bolag tvingas göra det, säger Mattias Fellenius.

Samtidigt tycker han inte att man ska vara så orolig utan se på hela sitt sparande.

– Ta detta tillfälle till att upprätta en sammanställning av hela ditt sparkapital och titta sen på risken på helheten, inte bara för en enskild försäkring. Om den risk du tar för hela sparandet är för hög sänk då risken. Men tänk på att det lika gärna kan vara tvärtom. Att du har för låg risk i ditt sparande. Då kan detta vara ett bra tillfälle att öka risken genom att flytta till tillgångar med högre risk, till exempel aktier, säger han.

Chatt
Hernhag: Tre aktier att köpa i dag"Aktien som är en potentiell börsbubbla"
Bok
Sparekonomens nya bok: Så skaffar du en egen ekonomiChristina Sahlberg lär dig tänka rätt kring första egna ekonomin
Börsen
Stängning lätt nedåt
Aktier
Börsens mest blankade aktier
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Aktie
Vinstvarning från Duni
Analys
Nordea: Goda chanser för Ericsson ta nya marknadsandelar"Positivt även för Nokia"
22/1
Trading Direkt: Så påverkas oljebolagen av ESG-trenden
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många nya köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Råvaror
Kopy Goldfields höjde guldproduktionen med 24 procent
Aktie
Investor: Flera riktkurshöjningar efter rapporten
Pandemin
EU-toppmöte: Virusrestriktioner måste skärpas"Alla icke-väsentliga resor inom länder och mellan EU-länder bör avrådas kraftigt"
USA
Demokraterna vill skynda på stimulanspaketet
Asien
Nedåt i Asien med Hongkong i botten
Rapport
Högre förvaltningsresultat än väntat för Castellum"Omöjligt guida om 2021"
Fonder
”Här finns fondvinnarna 2021”Tillväxtmarknaderna gynnas av svag dollar och höga råvarupriser
Analyser
Tolv köprekar bland analyserna
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analytikerna: Evolution värd sin höga värderingUppsida mellan 10-25 procent
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor föreslår utdelning på 14 kr
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Sverige Europas tredje största vindkraftsutvecklare
5G
Kina vidtar "nödvändiga åtgärder" mot Sverige efter 5G-blockeringen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Pareto: Billeruds vändning till lönsamhet får momentum
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr