Sandviks resultat sämre än väntat

Publicerad 2020-07-16 12:56

Kvartalsrapport Verkstadsbolaget Sandviks justerade rörelseresultat blev 2.837 miljoner kronor i det andra kvartalet 2020. Ett genomsnitt av 16 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var 2.459 miljoner kronor

Försäljningen var 20.230 miljoner kr, jämfört med analytikersnittet på 20.529 miljoner kr. Sandviks orderingång uppgick till 18.971 miljoner kr, jämfört med analytikersnittet på 19.322 miljoner kr.

Resultatet före skatt blev 1.528 miljoner kr, jämfört med snittestimatet på 928 miljoner kr. 

Verkstadsföretaget Sandvik anser att det sammantaget fanns tecken på att marknaderna höll på att stabiliseras mot slutet av det andra kvartalet när det långsamt började lättas på restriktioner. Det skriver Sandviks vd Stefan Widing i delårsrapporten där han även uppger att orderingångstakten inom affärsområdet Sandvik Machning Solutions (SMS) under de två första veckorna i juli var mellan -20 till -25 procent jämfört med motsvarande period året innan.

Det gångna kvartalet var ett av de mest utmanande i bolagets historia, enligt Stefan Widing. Under första delen av andra kvartalet noterade Sandvik en allt snabbare ordernedgång med omfattande nedstängningar i de flesta regioner och länder. Därav följde att orderingången för SMS sjönk betydligt med 35 procent, med en särskilt uttalad nedgång inom fordon- och flygsegmenten.

”Vidare hämmades gruvindustrin av stängda gruvor, vilket hade en negativ påverkan på efterfrågan både på utrustning och på eftermarknaden”, säger Sandvikchefen.

Sammantaget redovisade affärsområdet Sandvik Mining and Rock Technology (SMRT) en nedgång på 10 procent jämfört med den rekordhöga ordernivån som noterades året innan.

”Den underliggande känslan förblev i allmänhet stabil och vi hade en stark orderingång i slutet av kvaralet. För Sandvik Materials Technology (SMT) minskade orderingången betydligt med 33 procent som en följd av covid-19, samt volatilitet och osäkerhet i olja- och gassegmentet”, fortsätter Stefan Widing.

”Sammantaget fanns det emellertid tecken på att marknaderna höll på att stabiliseras mot slutet av kvartalet när man långsamt började lätta på restriktionerna. Den här trenden fortsatte under de två första veckorna i juli i en orderingångstakt om -20 till -25 procent, jämfört med föregående år, inom Sandvik Machning Solutions”, skriver Sandvik-chefen.

”Om det inte blir nya nedstängningar borde vi ha det värsta bakom oss, men vi förväntar oss att återhämtningen blir långsam mot bakgrund av den låga aktiviteten inom flera av våra viktigaste segment på slutmarknaderna, såsom fordon-, flyg och energisegmentet. Våra effektiviseringsåtgärder övergår nu från temporära till mer långsiktiga justeringar i förhållande till den här nya verkligheten och jag är nöjd att se att alla våra verksamheter implementerar och levererar utifrån både lång- och kortsiktiga effektiviseringsåtgärder”, säger Stefan Widing.

Under kvartalet levererades cirka 1,5 miljarder kr i besparingar, inklusive lägre omkostnader, för koncernen jämfört med året innan.

Marknadens dom på Sandviks resultat var hård. Vid 13-tiden hade kursen backat drygt 7 procent.

Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Urstark måndag på Stockholmsbörsen
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Stillastående borättspriser i juli
Foto: istockphoto
Fonder
Tundra skrotar tre nischade tillväxtmarknadsfonderSlås samman med en bredare fond
Placera
Amundi: Amerikanska aktier i förarsätet efter pandemin
Analys
Nordea: Därför är Stillfront en köpvärd aktieSpår fördubblad vinst
Foto: Anders Wiklund/TT
Guld
Analytiker varnar för guldhajpen