Duon Magdalena Andersson, finansminister och Per Bolund, finansmarknadsminister, är inget favoritpar bland väljare som vill ha en bättre privatekonomi.

Privatekonomi Hälften av svenskarna spår sämre privatekonomi med S i nästa regering. Det visar en undersökning som Nordea har gjort.

Enligt undersökningen blir bostadsekonomin sämre, samtidigt som den disponibla inkomsten sjunker om det blir en s-regering efter valet. Det tror nästan varannan svensk, medan bara en av tio tror på motsatsen, att privatekonomin blir bättre.

Men väljarna är inte helt säkra på vad en alliansregering skulle innebära för privatekonomin. Osäkerheten är mycket stor, visar undersökningen. Väljarna är framför allt osäkra på hur boendeekonomin och den disponibla inkomsten skulle förändras vid en alliansregering.

– Vad gäller alliansen är väljarna uppenbarligen osäkra på vilka alternativ de ska förhålla sig till och vilken politik som kommer att föras. Det gör det svårt att förutspå om det blir bättre eller sämre. Det är också lätt att vara kritisk mot en sittande regering. Många reflekterar inte över vilka vallöften som har infriats och hur det har påverkat privatekonomin. Barnbidraget, underhållsstödet och taket i A-kassan har till exempel höjts under mandatperioden, vilket var vallöften. Å andra sidan har den sittande regeringen trappat ned jobbskatteavdraget och försämrat rutavdraget, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

”48 procent har fått det sämre”

Just nu har partierna prisat in sig för sänkt skatt till pensionärerna. Samtliga riksdagspartier lovar detta en vecka före valet.

– Det råder nu i princip politisk enighet om att jämna ut skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare, vilket är positivt för pensionärerna, säger Ingela Gabrielsson.

Inför valet 2014 trodde 45 procent av svenskarna att privatekonomin skulle förändras till det sämre med en socialdemokratisk regering. Årets valundersökning visar att 48 procent totalt sett upplever att de har fått en sämre ekonomi under den gångna mandatperioden.

Många vet inte hur ekonomin utvecklats

Av männen anser 58 procent att de har fått en sämre ekonomi, medan endast 38 procent av kvinnorna har den uppfattningen. Samtidigt svarar 30 procent av kvinnorna att de inte vet om privatekonomin har blivit sämre.

– Det är viktigt att kunna bedöma vad som påverkar vår privatekonomi. Överlag borde fler, både kvinnor och män, sätta sig in i hur det faktiskt ligger till, säger Ingela Gabrielsson.