Rapport Lundin Minings resultat före skatt blev -13,8 miljoner dollar (132), vilket kan jämföras med en väntad vinst på 54,9 miljoner enligt Infront Datas sammanställning av fem analytikers prognoser inför rapporten. Försäljningen uppgick till 369 miljoner dollar för perioden. Här låg konsensusprognosen på 403 miljoner.

Försäljningen uppgick till 369 miljoner dollar för perioden. Här låg Infront Datas konsensusprognos på 403 miljoner.

Kassaflödet från rörelsen uppgick till 205 miljoner dollar under kvartalet (118).

Lundin Mining aviserar en kvartalsutdelning om 0:03 kanadadollar per aktie.

Credit Suisse sänker i anslutning till rapporten riktkursen för Lundin Mining till 8,25 kanadadollar, motsvarande cirka 59,20 kr, från 9,00 kanadadollar, efter gruvbolagets halvårsrapport. Rekommendationen neutral upprepas. Det framgår av en analys.

”Den nya produktionsprognosen var i nivå med vad vi väntat, men kostnadsprognosen för Neves-Corvo och Chapada var lite högre än väntat”, skriver Credit Suisse, som påpekar att kostnaderna för zinkexpansionsprojektet i Portugal höjs på nytt.

”Dyster rapport”

Även RBC Capital Market ser dystert på rapporten.

”Vi räknar med en negativ reaktion på det andra kvartalets rapport, som var svagare än väntat, och förseningar och ökade kostnader för zinkexpansionsprojektet”, skriver bankens analytiker.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.