Aktie Den finländska finanskoncernen Sampo spår att 2019 års utdelning kommer att landa inom intervallet 2,10-2,30 euro per aktie. Utdelningen är exklusive extrautdelningen av Nordea-aktier. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sampos utdelning 2018 var 2,85 euro per aktie. En sammanställning av analytikerestimat gjord av Infront Data, daterad den 4 september, indikerade en utdelning för 2019 om 2,94 euro per aktie.

Bakgrunden till den sänkta utdelningen för 2019 är att Sampo anser att det inte ligger i bolaget och aktieägarnas intresse att höja utdelningen i ”nuvarande operativa miljö”. Här pekar Sampo på negativa räntor på statsobligationer.

Sampo är storägare i Nordea som också under torsdagsmorgonen meddelade att banken överger sitt tidigare mål att årligen öka utdelningen. I stället siktar banken på en utdelningsandel på 60-70 procent av nettovinsten.

Samtidigt guidade Nordea för att utdelningen för 2019 väntas bli cirka 0,40 euro per aktie, vilket vore en nedgång med 42 procent från 0,69 euro per aktie året innan.

Sampo anser att Nordeas beslut förstärker Sampo-ledningens syn i utdelningsfrågan.

Sampos nuvarande officiella utdelningspolicy är att dela ut minst 50 procent av nettoresultatet. De senaste fem åren har utdelningsandelen i snitt varit cirka 80 procent.

”Styrelsen kommer att utvärdera utdelningspolicyn i början av februari 2020”, skriver Sampo i pressmeddelandet.