Aktie Sampos försäljning av 162 miljoner Nordea-aktier till institutionella investerare skedde till kursen 7:25 euro per aktie. Sampo kommer ta en bokföringsmässig förlust på 222 miljoner euro från transaktionen i det fjärde kvartalet.

Priset i affären kan ställas mot att Nordea-aktien stängde vid 7:59 euro i Helsingfors på tisdagen. Stängningskursen i Stockholm låg på 77:33 kronor.

Efter försäljningen äger Sampo knappt 643 miljoner aktier i Nordea, motsvarande 15,9 procent av röster och kapital.

Sampo har ingått en så kallad lock-up som innebär att inga ytterligare Nordea-aktier kommer säljas förrän den 9 maj 2021.

Den redovisade förlusten från transaktionen kommer behandlas som en jämförelsestörande post i beräkningen av utdelningen för 2020 och kommer därmed inte påverka utdelningen, skrev Sampo när försäljningen aviserades tidigare på tisdagskvällen.

Dagens Industri rapporterade i början av oktober att Sampo hade börjat sondera terrängen inför en försäljning av Nordea.

Per den 31 oktober uppgick Sampos ägande i Nordea till knappt 805 miljoner aktier, cirka 19,9 procent av kapital och röster, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Sampo är fortsatt största ägare i Nordea.