Försvarsbolaget Saab går in som minoritetsägare i det svenska elflygplansbolaget Heart Aerospace. Det framgår av ett pressmeddelande.

Investeringen i Heart Aerospace uppgår till 5 miljoner dollar, skriver Saab, samma dag som flygbolaget SAS skriver i ett separat pressmeddelande att ett supportavtal tecknats med en option på att köpa in flygplan.

SAS skriver att Heart Aerospace kommer ha en elektrisk modell certifierad för trafikflyg från 2028, en helelektrisk modell med beteckningen ES-30 med räckvidden 200 kilometer.

”Ett hybridsystem installeras för att säkra reservkraft utan att kanibalisera på batteriet och det kan också nyttjas på längre flighter som ett komplement till elkraften som tillförs av batteriet. Detta ger ES-30 en förlängd räckvidd på 300 kilometer med 30 passagerare och en flexibilitet att flyga upp till 800 kilometer med 25 passagerare”, skriver SAS.

Tidigare investerare i Heart Aerospace är bland andra EQT Ventures, European Investment Council, United Airlines och Air Canada.

Saab och Heart Aerospace har i samband med investeringen också tecknat ett samarbetsavtal för leveranser av delsystem och för att utforska ytterligare möjliga samarbetsområden, exempelvis certifiering och tillverkning, skriver försvarsbolaget.

Heart Aerospace själva släppte också nyheter under dagen, då bolaget i ett DN-reportage tillkännagav att en fabrik för flygplanstillverkning ska byggas vid Säve flygplats i Göteborg. Satsningen ska enligt planerna generera minst 1.000 nya jobb till och med 2025, rapporterar DN.