Så undviker du kronofogdenFoto: Fredrik Sandberg /Scanpix

Så undviker du Kronofogden

Publicerad 2011-02-22 13:28

Många som hamnar hos kronofogden på grund av problem med att betala igen studielån kunde ha sluppit det om de hade utnyttjat möjligheten att begära sänkt återbetalningstakt.

Många som hamnar hos kronofogden på grund av problem att betala tillbaka studielån kunde ha sluppit om de hade utnyttjat trygghetsreglerna. 2008 hade 132 000 låntagare kunnat få nedsatt belopp med hänsyn till låg inkomst, om de hade ansökt om det. Av dem hamnade 20 000 hos kronofogden, enligt en CSN-rapport.

Hälften av alla som tar lån för grundskole- och gymnasiestudier får betalningsproblem. Motsvarande siffra för eftergymnasiala studier är fem procent.

Sjuttio procent känner inte till trygghetsreglerna visar CSN:s egen enkät bland låntagare. Informationen om möjligheten med trygghetsregler har brustit säger Carl-Johan Stolt, utredare vid CSN:s utvärderings- och statistikenhet.

– Vi är inte nöjda med det, samtidigt ska man ha klart för sig att det är en svår sak att informera de som är 20–21 år om återbetalningsvillkoren.

TT: Vilket ansvar har CSN att informera om till exempel möjligheten med trygghetsregler?

– Huvudansvaret för att betala sina lån har den som är låntagare men det förtar inte att vi har ett jättestort ansvar att informera om vilka rättigheter man som låntagare har, säger Carl-Johan Stolt.

TT