En undersökning gjord av TNS-Sifo på uppdrag av Telge Energi visar att hela 40 procent tycker att elräkningar är ganska eller mycket svåra att förstå. Det kanske inte är så konstigt för elmarknaden är inte helt okomplicerad.
Din elkostnad består något förenklat av två delar – elnätskostnad och elhandelskostnad.
Elnätskostnaden är det du betalar för att vara ansluten till elnätet. Avgiften betalas till det elnätsföretag som har lokalt monopol i ditt område. Du betalar både en fast kostnad (abonnemangsavgift) samt en rörlig kostnad (överföringsavgift) som beror på hur mycket el du förbrukar.
Dessutom betalar du sammanlagt 67,50 kr om året för nätövervakningsavgift, elberedskapsavgift och elsäkerhetsavgift.
Elhandelskostnaden är det pris du betalar för själva elen som du faktiskt förbrukar. Denna kostnad tas ut av ditt elhandelsbolag. Till skillnad från elnätsföretag så kan du välja vilket elhandelsföretag du vill.
Om du väljer ett bolag som ingår i samma koncern som ditt nätbolag brukar du få en gemensam faktura. Om du däremot har olika nät- och elhandelsbolag får du två fakturor – en från nätbolaget och en från elhandelsbolaget.
Din elhandelsfaktura innehåller tre delar – elpriset, energiskatten och momsen. Vissa bolag tar också ut en fast årsavgift.
I ditt elpris ingår också en elcertifikatsavgift som syftar till att öka produktionen av förnybar energi. Om du har rörligt elpris särredovisas denna avgift.
Avtalsformer
Inte nog med att du kan välja mellan olika elhandelsbolag – du kan också välja mellan olika avtalsformer.
Gör du inget val är risken stor att du får ett tillsvidareavtal som är det dyraste och minst förmånliga avtalet. Då är det bättre att välja rörligt som följer det pris som sätts på elbörsen Nordpool.
Du kan också binda ditt elpris under en viss tidsperiod. Precis som med bolån är det svårt att på förhand avgöra om det lönar sig eller inte.
Ordlista och sökfunktion
För att underlätta för dig som konsument har Privata Affärer tagit fram en ordlista med termer som används inom elområdet. Det kan vara bra att ha när du pratar med elbolaget, elinstallatören eller energirådgivaren.
Här nedan kan du jämföra olika elhandelsbolag och avtal och få hjälp med att byta elhandlare.