Bopriser I förra veckan anlände ny bostadsstatistik från Svensk Mäklarstatistik, SCB:s småhusbarometer och nya siffror från Valueguard. Bostadsmarknaden är kartlagd in i minsta detalj men inte sällan pekar siffrorna åt olika håll vilket kan leda till viss förvirring.  Privata Affärer reder ut skillnaderna med hjälp av Mäklarhusets vd Erik Wikander.

Vad är det som skiljer olika bostadsmätningar och statistik från varandra? Även när statistiken omfattar samma tidsperioder skiljer de sig åt rent siffermässigt.

Vilken kan man lita på?

– Svensk Mäklarstatistik bygger på faktiska bostäder, det vill säga bostadsrätter och småhus som är sålda under senaste månaden, förklarar Erik Wikander.

Valueguards index bygger däremot på helt andra förutsättningar, vilket gör att utfallet skiljer sig åt även när statistiken gäller samma månad.

– Valueguard beskriver en typbostad som indexeras, det vill säga en fiktiv bostad vars utveckling bygger på underliggande försäljningar, samt en algoritm som viktar olika faktorer.

Vilken av metoderna är intressant och mest relevant för mig som bostadsspekulant, eller säljare?

– Mäklarstatistik bygger på faktiska slutpriser, men en analytiker förlitar sig på hellre på Valueguards Housing Index som är mer analytisk i angreppssättet. Mäklarstatistik återger hur många bostäder av olika kategorier som sålts, och priserna för dem, säger Erik Wikander.

Enligt Valueguards hemsida har det kvalitetsjusterade prisindexet för bostadsrätter och villor i Sverige arbetats fram i ett samarbete mellan KTH, Nasdaq OMX, Svensk Mäklarstatistik och Lantmäteriet. Varje månad publicerar Valueguard aktuella prisindex för Stockholm, Göteborg, Malmö och Sverige samt dessutom sammanvägda index för riket.

Olika publiceringsdagar

Tidigare presenterades statistiken från olika håll ofta under samma dag varje månad, vilket var ett skäl till att bilden av bostadsmarknaden blev otydlig då statistiken för många betraktare skiljde sig åt.

– Numera skiljs publiceringsdagarna åt. Mäklarstatistik publiceras runt den fjärde varje månad, medan Valueguard kommer ett par veckor in i månaden. Det var lite dumt som det var tidigare, att de publicerades nästan samtidigt.

Även om de olika tillvägagångssätten skiljer sig åt blir det inga större skillnader om man studerar statistiken över tid, menar Erik Wikander.

– Valueguard har fått en ökad trovärdighets i och med OMX-stämpeln och tittar vi över tid syns inga stora skillnader. Typbostaden i mätningarna är en sammanviktning av parametrar och marknadsutvecklingen och det gör det svårare att relatera till priset på enskilda marknader, säger Erik Wikander.

Lagfarter utgångspunkt

Mäklarstatistiken när det gäller småhus bygger på lagfarterna. Alla större mäklarkedjor rapporterar slutpriserna in i systemet. Statistiken mäter också utbudet ute.

SCB:s officiella fastighetsprisstatistik har ytterligare en annan utgångspunkt. – Småhusbarometern från SCB är ju i grunden lagfarter på fastigheter, så den baseras på samma underlag som Mäklarstatistik, men med cirka en månads fördröjning då det kan ta lite tid mellan tillträdesdatum och lagfartsdatum, säger Erik Wikander.

Mellan kontraktsskrivning och påskrivande av köpebrev brukar det vid en normal svensk fastighetsförsäljning dröja cirka två månader.

Statistiken är enligt SCB heltäckande och omfattar alla småhusförsäljningar oavsett om de förmedlats via mäklare eller inte. Den eftersläpning som förekommer i insamlingen av data kompletteras i efterhand vid nästföljande statistikpublicering.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde