Bopriser I förra veckan anlände ny bostadsstatistik från Svensk Mäklarstatistik, SCB:s småhusbarometer och nya siffror från Valueguard. Bostadsmarknaden är kartlagd in i minsta detalj men inte sällan pekar siffrorna åt olika håll vilket kan leda till viss förvirring.  Privata Affärer reder ut skillnaderna med hjälp av Mäklarhusets vd Erik Wikander.

Vad är det som skiljer olika bostadsmätningar och statistik från varandra? Även när statistiken omfattar samma tidsperioder skiljer de sig åt rent siffermässigt.

Vilken kan man lita på?

– Svensk Mäklarstatistik bygger på faktiska bostäder, det vill säga bostadsrätter och småhus som är sålda under senaste månaden, förklarar Erik Wikander.

Valueguards index bygger däremot på helt andra förutsättningar, vilket gör att utfallet skiljer sig åt även när statistiken gäller samma månad.

– Valueguard beskriver en typbostad som indexeras, det vill säga en fiktiv bostad vars utveckling bygger på underliggande försäljningar, samt en algoritm som viktar olika faktorer.

Vilken av metoderna är intressant och mest relevant för mig som bostadsspekulant, eller säljare?

– Mäklarstatistik bygger på faktiska slutpriser, men en analytiker förlitar sig på hellre på Valueguards Housing Index som är mer analytisk i angreppssättet. Mäklarstatistik återger hur många bostäder av olika kategorier som sålts, och priserna för dem, säger Erik Wikander.

Enligt Valueguards hemsida har det kvalitetsjusterade prisindexet för bostadsrätter och villor i Sverige arbetats fram i ett samarbete mellan KTH, Nasdaq OMX, Svensk Mäklarstatistik och Lantmäteriet. Varje månad publicerar Valueguard aktuella prisindex för Stockholm, Göteborg, Malmö och Sverige samt dessutom sammanvägda index för riket.

Olika publiceringsdagar

Tidigare presenterades statistiken från olika håll ofta under samma dag varje månad, vilket var ett skäl till att bilden av bostadsmarknaden blev otydlig då statistiken för många betraktare skiljde sig åt.

– Numera skiljs publiceringsdagarna åt. Mäklarstatistik publiceras runt den fjärde varje månad, medan Valueguard kommer ett par veckor in i månaden. Det var lite dumt som det var tidigare, att de publicerades nästan samtidigt.

Även om de olika tillvägagångssätten skiljer sig åt blir det inga större skillnader om man studerar statistiken över tid, menar Erik Wikander.

– Valueguard har fått en ökad trovärdighets i och med OMX-stämpeln och tittar vi över tid syns inga stora skillnader. Typbostaden i mätningarna är en sammanviktning av parametrar och marknadsutvecklingen och det gör det svårare att relatera till priset på enskilda marknader, säger Erik Wikander.

Lagfarter utgångspunkt

Mäklarstatistiken när det gäller småhus bygger på lagfarterna. Alla större mäklarkedjor rapporterar slutpriserna in i systemet. Statistiken mäter också utbudet ute.

SCB:s officiella fastighetsprisstatistik har ytterligare en annan utgångspunkt. – Småhusbarometern från SCB är ju i grunden lagfarter på fastigheter, så den baseras på samma underlag som Mäklarstatistik, men med cirka en månads fördröjning då det kan ta lite tid mellan tillträdesdatum och lagfartsdatum, säger Erik Wikander.

Mellan kontraktsskrivning och påskrivande av köpebrev brukar det vid en normal svensk fastighetsförsäljning dröja cirka två månader.

Statistiken är enligt SCB heltäckande och omfattar alla småhusförsäljningar oavsett om de förmedlats via mäklare eller inte. Den eftersläpning som förekommer i insamlingen av data kompletteras i efterhand vid nästföljande statistikpublicering.

Guldpriset
Guldfonderna i toppPriset på guld på sexårshögsta
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikrally på Wall Street
Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen stängde lätt nedåtBrant fall för MTG efter rapporten
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport