Spara Investmentbolag, folkaktier och indexfonder är favoriter när det gäller sparande till barnen. Det visar statistik från Nordnet.

Det är Nordnets sparekonom Frida Bratt som tittat närmare på vilka aktier och fonder som är populärast för sparande till barn.

Listan visar bland annat på att  investmentbolag so Investor, Kinnevik, Latour och Industrivärden står starkt i popularitet.

− Investor är den allra mest ägda aktien, medan folkaktier som H&M, Volvo och Ericsson också tycks ha självklara platser i det långsiktiga barnsparandet, säger Frida Bratt.

Bland favoriterna finns också Swedbank och Nordea.

− Även om banker under en tid ansetts ”tråkiga” har de trots allt en hög stabil direktavkastning, och det brukar uppskattas när det gäller barnsparandet, säger Frida Bratt.

En aktie på listan som sticker ut är SBB.

− Aktien har fullständigt kollapsat på börsen, men har – eller åtminstone har haft en enorm popularitet bland privatsparare. Det reflekteras även i barnsparandet, där aktien är den femte mest vanliga. Förhoppningsvis är aktien i de absolut flesta fall en av många aktier i barnsparandet, säger Frida Bratt.

Fondsidan domineras av breda och enkla innehav och flera indexfonder finns med på listan.

− Allra mest ägd är Nordnet Indexfond Sverige, som följer indexet OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Index, säger Frida Bratt.

Den näst mest ägda fonden är en fond som regelbundet dyker upp på spararnas köptopplistor. Det handlar nämligen om Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

− Fondens popularitet reflekterar privatspararnas generella intresse för investmentbolag. Även Spiltan Globalfond Investmentbolag är en av de mest förekommande i barnsparandet, säger Frida Bratt.

Men hon konstaterar också att en del ”gamla” sparfavoriter från 2020 och 2021 finns med i portföljerna.

− Här hittar vi exempelvis Handelsbanken Hållbar Energi, en fond som ökade enormt i popularitet när hajpen kring aktier inom grön energi exploderade. Vi hittar också Swedbank Robur Ny Teknik och TIN Ny Teknik, som innehåller tillväxtaktier som generellt trivdes utmärkt i lågränteläget när optimismen och riskviljan var hög, men som sedan i stort haft det betydligt motigare när läget blev det motsatta, säger Frida Bratt.

Mest ägda aktier i barnsparandet hos Nordnets kunder:

Aktie
Investor
H&M
Volvo
Kinnevik
SBB
Swedbank
Latour
Ericsson
Industrivärden
Nordea

 

Mest ägda fonder i barnsparandet hos Nordnets kunder:

Fond
Nordnet Indexfond Sverige
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Länsförsäkringar Global Index
Swedbank Robur Ny Teknik
Handelsbanken Hållbar Energi
TIN Ny Teknik
AMF Aktiefond Småbolag
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index
Spiltan Globalfond Investmentbolag
Nordnet Indexfond Teknologi