– Det finns en myt om att man ska ha 30 dagar på fakturan.
Det säger Jan Åkerlund, som arbetar på förebyggandeenheten på Kronofogden.
– Man väljer själv som företagare när man anser att en faktura ska vara betald, men det normala är att man avtalar om det.
Idag använder många företagare sig av kortare tider än 30 dagar. Det är lika vanligt med tio eller 20 dagar.
– Vissa e-handelsföretag har åtta till tio dagar kredittid. Det handlar både om att behålla kunden och att få likviditet och kunna betala för sina egna inköp i sitt företag.
Jan Åkerlund berättar att en del hoppar över inkassokrav och ansöker direkt om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det är tillåtet, men förstås en balansgång för den som vill ha en fortsatt god kundrelation.
Skriftlig påminnelse kan man skicka och kräva 50 kronor för, men bara om man avtalat om det, och den typen av påtryckning blir allt mindre vanlig.
– Det blir vanligare att man skickar ett inkassokrav, men som egenföretagare behöver man inte anlita ett inkassobolag, utan det är fullt möjligt att göra det själv, säger Jan Åkerlund.
Ett första steg för att minska risken att hamna i en situation där ens kunder inte betalar är att kontakta Kronofogden och kontrollera ifall det finns något ärende. Till skillnad mot att anlita ett kreditupplysningföretag är den tjänsten gratis.
Har det värsta redan hänt, det vill säga att en skuld har förfallit och kunden inte betalar trots att du påmint är det viktigt att du ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden snarast möjligt.
– Man behöver inte använda ett ombud, säger Jan Åkerlund.
– Betalningsföreläggandet är till för att visa att skulden existerar. När utslaget vinner laga kraft så är det fullt möjligt för Kronofogden att göra en utmätning.