Så skyddar du dig mot bostadsinbrott

Publicerad 2020-07-23 05:59

Bostad Bostadsinbrotten ökar igen, efter en kraftig coronanedgång. Så minskar du risken för inbrott och så gör du för att få ut på försäkringen om tjuvarna varit framme.

I april var det färre bostadsinbrott än någonsin i modern tid – 900 stycken.
Men redan i juni hade det ökat till 1 244 stycken, vilket var i samma nivå som samma månad 2019, enligt färska siffror från Brå, Brottsförebyggande rådet.
 
Har du en gällande hemförsäkring ska du få ersättning. Men inget sker automatiskt. Du måste måste till att börja med polisanmäla inbrottet, något du enkelt kan göra på nätet.

en du måste också kunna visa att det verkligen varit ett inbrott.

– Finns det brytmärken, ett förstört lås eller andra spår så räcker det normalt som bevis för att det har skett ett inbrott. Om det saknas spår på dörrar eller fönster måste du kunna bevisa att ett inbrott har ägt rum. Om någon har kommit in i din bostad genom en öppen altandörr kan du få svårt att bevisa att dina saker har blivit stulna, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

När en person som har haft tillgång till din nyckel har gått in i din bostad och stulit dina saker betraktas det normalt inte som stöld, om du själv har lämnat ut nyckeln. Hemförsäkringen ersätter då inte de saker som du har blivit av med. 

Men det finns ett undantag. 

–Om du har hemtjänst eller bor i särskilt boende där vårdpersonal har tillgång till din nyckel till bostaden kan du ändå få ersättning om du blir bestulen, trots att din nyckel har använts vid inbrottet. Hos flera försäkringsbolag finns det ett särskilt skydd i grundskyddet för denna situation medan andra bolag kan ersätta dig om du har en allriskförsäkring och stölden betraktas som en plötslig och oförutsedd händelse, säger Andrea Ekeblad Szanto.

Nästa steg är att ange vad som stulits till försäkringsbolaget.

– Det är bra om du har kvar kvitton men det är inte ett krav för att du ska ha rätt till ersättning. Andra sätt att bevisa vad du äger och vilket värde dina saker har är till exempel genom värderingsbevis, kontoutdrag och fotografier, fortsätter Andrea Ekeblad Szanto.

För att slippa få få inbrott kan du med små medel göra det svårare för tjuvarna.

Här är några enkla tips från Polisen.

  • Lås ytterdörren även om du är hemma. Handväskor, plånböcker och nycklar i hallen är ett lätt byte för tjuvar.
  • Ha bra lås. Det finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott.
  • Förstärk fönster och altan- och balkongdörrar.
  • Ha inte skymmande växter nära altandörr och fönster.
  • Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid dörrar.
  • Ha trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att tjuven inte kan använda dem.
  • Ha stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster.