Så sänker du dina avgifter och får mer i pension

Publicerad 2016-04-19 10:01

Även om avdragsrätten för privat pensionssparande har avskaffats har svenskarna åtskilliga miljarder instoppade i pensionsförsäkringar. Men det gäller att ha koll på sparandet. Genom att flytta till en försäkring med låga avgifter kan du spara hundratusentals kronor. Det gäller både privat pensionssparande och tjänstepension.

Den som pensionssparar i fonder genom ett privat pensionssparande eller genom tjänstepensionen betalar ofta dubbla avgifter. För det första tar många bolag ut en avgift för själva skalet. Det kan handla om en fast avgift och/eller en rörlig avgift beroende på hur stort kapital du har.

– För pensions-, tjänste-, och kapitalförsäkring tas det vanligtvis ut höga avgifter, i snitt på 0,7 procent av kontots värde per år, säger Mattias Fellenius på jämförelsesajten Pensiono.se.

Men det slutar inte där. Förutom att du får betala för att överhuvudtaget få äran att spara hos bolagen så får du förstås också betala en avgift till de fonder du sparar i.

Avgifterna äter upp kapitalet

Även om några tiondels procent i avgift inte låter alltför dramatiskt så har det stor inverkan på det slutliga kapitalet. Till exempel får en genomsnittlig pensionssparare 15 procent lägre pension om pensionsförsäkringen har en årlig avgift på 0,5 procent. Om avgiften är 1,0 procent blir pensionskapitalet 28 procent lägre.

– Det är egentligen anmärkningsvärt att pensionsbolagen fortfarande tar ut årsavgifter för själva skalen. Inte minst då andra sparformer som till exempel ISK är avgiftsfria samtidigt som de i princip fungerar på samma sätt.  Men pensionsbranschen har vant sig vid att ta ut höga avgifter och så länge dem inte ifrågasätts så kommer detta att fortsätta, säger Mattias Fellenius.

Han råder dig som pensionssparar att hålla koll på dina försäkringar och se om du kan minska avgifterna. Det gäller inte minst gamla tjänstepensionsförsäkringar men också privat pensionssparande.

– Jämför de avgifter du betalar med vad du får betala hos andra pensionsbolag. Om du upptäcker att du betalar höga avgifter måste du själv agera och flytta pengarna till ett billigare bolag, säger Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Gratis översikt genom fullmakt

Att på egen hand få koll på alla avgifter och pensionsförsäkringar är dock inte alltid så lätt. Men det går att få hjälp. Pensiono.se har nämligen som affärsidé att hjälpa pensionssparare att sänka avgifterna. Det bästa är att hjälpen är gratis.

Rent praktiskt går det hela till så att pensionsspararen ger Pensiono.se en fullmakt att sammanställa en individuell översikt över alla pensionsförsäkringar och vilka avgifter som är förknippade med dessa.

Pensiono.se undersöker också om kapitalet går att flytta till ett billigare alternativ och hur mycket man skulle tjäna på detta.

Tar betalt för flytthjälp

Den sammanställning som tas fram är helt gratis och utan förpliktelser för pensionsspararen. Det är i stället själva flytten som ger Pensiono.se intäkter. En pensionssparare kan visserligen själv administrera flytten och då blir det inga intäkter för Pensiono. Men många väljer att låta Pensiono flytta kapitalet.

I dessa fall kan Pensiono få intäkter i form av flyttprovisioner. Men det finns också pensionsbolag som inte betalar ut några provisioner. I så fall får kunden betala en avgift till Pensiono.se för att få hjälp med flytten.

– Att Pensiono samlar in information om dina pensionsförsäkringar och visar dig dina möjligheter är alltid helt kostnadsfritt. Men om du väljer att anlita oss för att få hjälp att flytta ditt kapital får du tydlig information om det kostar något för dig och hur mycket Pensiono får i ersättning, säger Mattias Fellenius.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se