Pension Ett av de viktigaste skälen till ojämlika pensioner är deltidsarbetet. Den fällan hamnar framför allt kvinnor i, vilket blir tydligt den dagen pensionen kommer. Nu lanserar SEB ett nytt verktyg som visar hur mycket du förlorar i framtida pension på att jobba deltid.  

Statistik från Försäkringskassan visar att andelen av landets totala föräldrapenning som tas ut av kvinnor är 71 procent. Att jobba deltid mellan fem och tio år minskar den totala månatliga pensionen med mellan 1,1 till 2,7 procentenheter för varje ytterligare 10 procentenheter du går ned i arbetstid i jämförelse med att arbeta heltid.

Beräkningarna ovan ingår i Pensionsmyndighetens rapport Tumregler för pensionen som utkommit i sommar. För att belysa effekterna av deltidsarbetets negativa påverkan på pensionerna lanserar nu SEB ett verktyg där kunderna enkelt kan räkna ut hur deltidsarbete slår på den framtida pensionen.

Individanpassat verktyg

– Deltidsarbete visar sig ofta slå hårt mot pensionen. Med vårt beräkningsverktyg vill vi synliggöra effekten och göra det enkelt att räkna ut hur deltid påverkar den egna pensionen, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

– Ett sätt är att göra det konkret och individanpassat. I verktyget kan du skriva in dina egna siffror, vilket ger en bättre bild än bara rena exempel. Vi vill uppmärksamma att det är viktigt att ta med både kort- och långsiktiga effekter, säger han.

Vi försöker få ihop tillvaron här och nu men tänker ofta inte på två långsiktiga konsekvenser när vi jobbar mindre, menar Jens Magnusson.

– Vid kortare arbetstid blir pensionsinbetalningarna mindre och du förlorar ränta-på-ränta-effekten. Det andra är att du också får en sämre löneutveckling.

Åldern viktig parameter

Flera faktorer styr hur pensionen påverkas av att inte arbeta full tid. Längden på deltidsarbetet och vid vilken ålder det sker är viktiga parametrar.

Storleken på minskningen av pensionen varierar mellan 1,3 till 13,6 procent. Störst minskning av pension får du om du mellan 30-39 år arbetar 50 procent av heltid – då minskar pensionen med 13,6 procent. Samma siffra för deltidsarbete mellan 45-54 år och 55-64 år är -11,1 respektive -10,6 procent per år.

Att arbeta deltid i början av karriären slår mycket hårdare mot den framtida pensionen jämfört med om du går ner i arbetstid när du närmar dig pensionsåldern. Skälet till det är att avkastningen gör att tidigare inbetalningar till pensionen är mer värdefulla än de inbetalningar som görs senare i livet.

För en person som är 25 år och har en lön på 25 000 kr innebär fem års deltidsarbete på 75 procent att pensionen blir nästan 950 kr lägre i månaden, i 20 år, säger Jens Magnusson.

Göra medvetna val

Utöver föräldraledigheten är det dessutom tre gånger vanligare att kvinnor arbetar deltid än män, vilket är en viktig orsak till att kvinnors pension också bara är knappt 70 procent av männens, enligt Pensionsmyndighetens statistik.

– Vi tror att en ökad tydlighet kring hur fördelningen av familjens arbete påverkar också långsiktiga frågor, som pensionen, kommer att leda till att fler par gör mer medvetna val. Det underlättar ett mer jämställt arbetsliv vilket i slutändan leder till att ojämlikheterna i pensionen suddas ut, säger Jens Magnusson.

Tre åtgärder för att motverka ojämlik pension kan enligt Jens Magnusson vara att dela på deltiden, att överlåta premiepensionsrätten till den part som har de lägre inkomsterna, samt att kompensera den personen som jobbar deltid med ett privat pensionssparande.

Foto: Mark Schiefelbein/AP
Kina
Amundi: Allt mörkare utsikter för kinesisk ekonomi"Långsammaste tillväxttakten sedan 90-talet"
Aktieråd
Fyra färska aktierådTvå köptips - och två aktier du kan strunta i
Sektor
Cannabisaktier – bubblan som brastKursras och minskat intresse bland spararna
Foto: AP/TT
Wall Street
Handelsoro sänkte Wall Street
Bolån
Här är bankerna som höjt bundna boräntorna
Börsen
Sur onsdag på börsen
PA-skolan
Bli ett riktigt aktieproffs i PA-skolans fördjupningskurs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Foto: Shutterstock
Aktie
Investmentbanken: Upprepar övervikt för Swedbank"Värderingen speglar redan riskerna"
Finans
Riksbanken: Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökatProblem på bostadsmarknaden kräver politiska lösningar
Swedbank
Advokat: Allvarligare med brott mot sanktionerKan bli "ytterst allvarliga" konsekvenser för Swedbank
Aktie
Han blir ny vd för Norwegian
Foto: istockphoto
Pension
Här är yrkena som ger mest i pension
Analys
Analytiker: Swedbanks penningtvättsproblem inte helt diskonteradeSänker till sälj
Bank
UG: Swedbank kan ha medverkat till sanktionsbrott
Foto: Shutterstock
Pension
"Pensionsbolagen brister i kvalitet i hållbara investeringar"Ratingen: Två bolag tappar, två ökar
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Aktie
Modeföretaget ansöker om rekonstruktionAktien rasar 40 procent på börsen
Sektor
Nordeas analytiker sänker storbankernaSätter sälj på SEB och SHB
Foto: Anders Wiklund/TT
Årets julklapp
Mobillådan Årets julklapp 2019
Årets Fond
Hjälp oss utse "Läsarnas favorit" i Årets Fond
Aktie
Så gör du med Oscar Properties nyemission och utbyteserbjudande"Teckna inte nya och byt inte ut gamla"
Sektor
Kepler Cheuvreux: Köpläge i norsk lax trots stämningshot
Reglering
Regeringen vill bredda begreppet insiderbrottFler saker ska bli olagliga
19/11
Trading Direkt: Fokus på SEB och Swedbank
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Säsongsrensade bopriser steg i oktober
Fed
Trump: Amerikanska räntor borde vara de lägsta i världen"Vi är USA"
Valuta
Handelsbanken: Pensionärerna kan rädda den svaga kronan