Pension Ett av de viktigaste skälen till ojämlika pensioner är deltidsarbetet. Den fällan hamnar framför allt kvinnor i, vilket blir tydligt den dagen pensionen kommer. Nu lanserar SEB ett nytt verktyg som visar hur mycket du förlorar i framtida pension på att jobba deltid.  

Statistik från Försäkringskassan visar att andelen av landets totala föräldrapenning som tas ut av kvinnor är 71 procent. Att jobba deltid mellan fem och tio år minskar den totala månatliga pensionen med mellan 1,1 till 2,7 procentenheter för varje ytterligare 10 procentenheter du går ned i arbetstid i jämförelse med att arbeta heltid.

Beräkningarna ovan ingår i Pensionsmyndighetens rapport Tumregler för pensionen som utkommit i sommar. För att belysa effekterna av deltidsarbetets negativa påverkan på pensionerna lanserar nu SEB ett verktyg där kunderna enkelt kan räkna ut hur deltidsarbete slår på den framtida pensionen.

Individanpassat verktyg

– Deltidsarbete visar sig ofta slå hårt mot pensionen. Med vårt beräkningsverktyg vill vi synliggöra effekten och göra det enkelt att räkna ut hur deltid påverkar den egna pensionen, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

– Ett sätt är att göra det konkret och individanpassat. I verktyget kan du skriva in dina egna siffror, vilket ger en bättre bild än bara rena exempel. Vi vill uppmärksamma att det är viktigt att ta med både kort- och långsiktiga effekter, säger han.

Vi försöker få ihop tillvaron här och nu men tänker ofta inte på två långsiktiga konsekvenser när vi jobbar mindre, menar Jens Magnusson.

– Vid kortare arbetstid blir pensionsinbetalningarna mindre och du förlorar ränta-på-ränta-effekten. Det andra är att du också får en sämre löneutveckling.

Åldern viktig parameter

Flera faktorer styr hur pensionen påverkas av att inte arbeta full tid. Längden på deltidsarbetet och vid vilken ålder det sker är viktiga parametrar.

Storleken på minskningen av pensionen varierar mellan 1,3 till 13,6 procent. Störst minskning av pension får du om du mellan 30-39 år arbetar 50 procent av heltid – då minskar pensionen med 13,6 procent. Samma siffra för deltidsarbete mellan 45-54 år och 55-64 år är -11,1 respektive -10,6 procent per år.

Att arbeta deltid i början av karriären slår mycket hårdare mot den framtida pensionen jämfört med om du går ner i arbetstid när du närmar dig pensionsåldern. Skälet till det är att avkastningen gör att tidigare inbetalningar till pensionen är mer värdefulla än de inbetalningar som görs senare i livet.

För en person som är 25 år och har en lön på 25 000 kr innebär fem års deltidsarbete på 75 procent att pensionen blir nästan 950 kr lägre i månaden, i 20 år, säger Jens Magnusson.

Göra medvetna val

Utöver föräldraledigheten är det dessutom tre gånger vanligare att kvinnor arbetar deltid än män, vilket är en viktig orsak till att kvinnors pension också bara är knappt 70 procent av männens, enligt Pensionsmyndighetens statistik.

– Vi tror att en ökad tydlighet kring hur fördelningen av familjens arbete påverkar också långsiktiga frågor, som pensionen, kommer att leda till att fler par gör mer medvetna val. Det underlättar ett mer jämställt arbetsliv vilket i slutändan leder till att ojämlikheterna i pensionen suddas ut, säger Jens Magnusson.

Tre åtgärder för att motverka ojämlik pension kan enligt Jens Magnusson vara att dela på deltiden, att överlåta premiepensionsrätten till den part som har de lägre inkomsterna, samt att kompensera den personen som jobbar deltid med ett privat pensionssparande.

Micro Cap
Förvaltaren: Tre småbolag som slagit index med råge
Foto: Hernik Montgomery/TT
Rut
Regeringen föreslår utökat rutavdragSka gälla flera nya tjänster
Brexit
Storbritannien tror på avtal med EU i september
Rapport
Holmen överträffade alla förväntningarFöreslår utdelning på 3,50 kr
Börsen
Lätt uppgång på börsenSpelbolag vinnare på rapporter
Konjunktur
KI: Tecken på vändning uppåt
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Evolution Gaming ingår i avtal på USA-marknaden
Rapport
Bättre än väntat för Leo Vegas
Sektor
Bratt: Trendskifte för banker i spararnas portföljer"Många sparare säljer av just nu"
Foto: Erik Schrøder/TT
Rapport
Coronaeffekter slog mot Troax andra kvartalet
Rapport
Högre vinst än väntat för gamingbolaget
Rapport
Fingerprint: Kraftigt sjunkande resultatVd: Inte tillfredsställande
Rapport
G5 Entertainment mer än dubblade resultatet
Foto: Shutterstock
Rapport
Corona-effekt lyfte Bactiguard
Asien
Blandat i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Brett uppåt i New YorkTesla rusade 13 procent på besked om aktiesplit
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
DNB: Storytels höga tillväxt fortsätter
Foto: Hanna Franzén/TT
Analys
Nordea: Juliinflationen stärker nollränteläget
Pandemin
Förvaltare: Norra Asien leder återhämtningen efter covid-19"Nytt uppsving i inhemsk kinesisk efterfrågan"
Foto: Shutterstock
Inflationen
Hyrbilar drog upp inflationen i juli
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa"Slut på rallyt under hösten"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Covid-19
Moderna i coronavaccinavtal värt över 1,5 miljarder dollar
Aktie
Tesla gör split 5:1Aktien rusade i efterhandeln
Emission
Emissionsvillkoren fastställda i Starbreeze