Pension Ett av de viktigaste skälen till ojämlika pensioner är deltidsarbetet. Den fällan hamnar framför allt kvinnor i, vilket blir tydligt den dagen pensionen kommer. Nu lanserar SEB ett nytt verktyg som visar hur mycket du förlorar i framtida pension på att jobba deltid.  

Statistik från Försäkringskassan visar att andelen av landets totala föräldrapenning som tas ut av kvinnor är 71 procent. Att jobba deltid mellan fem och tio år minskar den totala månatliga pensionen med mellan 1,1 till 2,7 procentenheter för varje ytterligare 10 procentenheter du går ned i arbetstid i jämförelse med att arbeta heltid.

Beräkningarna ovan ingår i Pensionsmyndighetens rapport Tumregler för pensionen som utkommit i sommar. För att belysa effekterna av deltidsarbetets negativa påverkan på pensionerna lanserar nu SEB ett verktyg där kunderna enkelt kan räkna ut hur deltidsarbete slår på den framtida pensionen.

Individanpassat verktyg

– Deltidsarbete visar sig ofta slå hårt mot pensionen. Med vårt beräkningsverktyg vill vi synliggöra effekten och göra det enkelt att räkna ut hur deltid påverkar den egna pensionen, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

– Ett sätt är att göra det konkret och individanpassat. I verktyget kan du skriva in dina egna siffror, vilket ger en bättre bild än bara rena exempel. Vi vill uppmärksamma att det är viktigt att ta med både kort- och långsiktiga effekter, säger han.

Vi försöker få ihop tillvaron här och nu men tänker ofta inte på två långsiktiga konsekvenser när vi jobbar mindre, menar Jens Magnusson.

– Vid kortare arbetstid blir pensionsinbetalningarna mindre och du förlorar ränta-på-ränta-effekten. Det andra är att du också får en sämre löneutveckling.

Åldern viktig parameter

Flera faktorer styr hur pensionen påverkas av att inte arbeta full tid. Längden på deltidsarbetet och vid vilken ålder det sker är viktiga parametrar.

Storleken på minskningen av pensionen varierar mellan 1,3 till 13,6 procent. Störst minskning av pension får du om du mellan 30-39 år arbetar 50 procent av heltid – då minskar pensionen med 13,6 procent. Samma siffra för deltidsarbete mellan 45-54 år och 55-64 år är -11,1 respektive -10,6 procent per år.

Att arbeta deltid i början av karriären slår mycket hårdare mot den framtida pensionen jämfört med om du går ner i arbetstid när du närmar dig pensionsåldern. Skälet till det är att avkastningen gör att tidigare inbetalningar till pensionen är mer värdefulla än de inbetalningar som görs senare i livet.

För en person som är 25 år och har en lön på 25 000 kr innebär fem års deltidsarbete på 75 procent att pensionen blir nästan 950 kr lägre i månaden, i 20 år, säger Jens Magnusson.

Göra medvetna val

Utöver föräldraledigheten är det dessutom tre gånger vanligare att kvinnor arbetar deltid än män, vilket är en viktig orsak till att kvinnors pension också bara är knappt 70 procent av männens, enligt Pensionsmyndighetens statistik.

– Vi tror att en ökad tydlighet kring hur fördelningen av familjens arbete påverkar också långsiktiga frågor, som pensionen, kommer att leda till att fler par gör mer medvetna val. Det underlättar ett mer jämställt arbetsliv vilket i slutändan leder till att ojämlikheterna i pensionen suddas ut, säger Jens Magnusson.

Tre åtgärder för att motverka ojämlik pension kan enligt Jens Magnusson vara att dela på deltiden, att överlåta premiepensionsrätten till den part som har de lägre inkomsterna, samt att kompensera den personen som jobbar deltid med ett privat pensionssparande.

Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten
Foto: Pi Frisk/TT
Notering
Akelius vill notera stamaktier
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen öppnade kring nollan
Räntan
Regeringen spår oförändrad ränta kommande årNollränta först 2022
Bostad
Regeringen: Minskad risk för snabb prisnedgång på bomarknaden
Fed
Marknaden räknar med att Fed sänker räntanRäntebesked onsdag kl 20
Experttelefonen
Missa inte vår experttelefonRing oss onsdagar mellan kl 10 och 12
Asien
Lätt uppåt på Kinas börser
Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på Wall Street
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar
Bil
Bensinpriset höjs kraftigt
Foto: istockphoto
Barometer
Pictet: Globala aktier oattraktiva”Uppsidorna finns i Japan och Storbritannien”
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva
Chatt
Hernhag: Fyra utländska aktier för portföljenRekordmånga frågor om EQT
Foto: Lula Sampaio/AFP/TT
Fonder
Latinamerikafonder klarade pärsenPå väg upp trots skogsbränderna i Amazonas