Så placerar Marcus Hernhag – se hans portfölj här

Publicerad 2016-09-28 12:16

Aktier Nu visar Privata Affärers Marcus Hernhag upp hela sin stora aktieportfölj, och fördelningen i den. Hernhag har en förkärlek till preffar – och utdelningsaktier.

Marcus Hernhags portfölj visar att han gillar preffar. De största enskilda innehaven är svenska preffar som Akelius Residentual Pref och Klövern Preferensaktie, som vardera utgör 4,4 procent av portföljen, följda av Amasten Pref, 4,1 procent. Samtliga har hög direktavkastning; 6,2, 6,3 respektive 6,5 procent.

– När räntorna blev noll flyttade jag över till preffar, och det har varit en riktigt bra affär. Jag köpte till exempel Balder Pref för långt under 300 kr en gång i tiden, men har inte kvar den nu. Så preffarna är egentligen räntedelen i mitt sparande. Du ska ju helst sprida sparandet mellan olika tillgångar och preffarna passar min utdelningsstrategi bättre, med kvartalsvisa utdelningar, säger Marcus Hernhag.

När det gäller direktavkastningar är rekordet i form av högst direktavkastning ett innehav på 2,5 procent i Calamos Convertible Opportunities and Inome Closed Fund (CHI). Direktavkastningen är på hela 10,9 procent.

– Det är en börshandlad fond som placerar i konvertibler och obligationer. Det finns belåning och därmed en hävstång, så om allt går bra är direktavkastningen hög, men det finns även en risk att utdelningen kanske måste strykas vissa kvartal.

Marcus Hernhag påpekar dock att portföljen totalt sett har få procent i olika riskinnehav.

Skälet till att portföljen har så många olika innehav, trots att Marcus ofta ger råd i sin chatt att en portfölj inte behöver vara för stor, är att han i princip inte har några fonder.

– Jag satsar på egen riskspridning. Det har blivit så att när jag ser något med bra direktavkastning så har jag köpt. Men jag har kämpat för att hålla nere antalet innehav.

Fem av innehaven i portföljen är ETF:er, medan aktierna består av 16 svenska och elva utländska bolag.

– Man kan säga att jag har skapat mig en egen liten Sverigefond, och en USA-fond.

Det finns ett par undantag från Sverige-USA-regeln. Boston Pizza är kanadensiskt och Fortum och Sampo är finländska.  

Varför har du valt att publicera hela portföljen?

– Redan när jag började jobba på Privata Affärer för 16 år sedan fanns medarbetarnas innehav publicerat längst bak i tidningen. Jag tycker att det är lika bra att visa upp att jag lever som jag lär och spela med öppna kort. Jag får också frågan då och då, men jag har tidigare inte visat upp hur stora innehaven är.

Värdet på portföljen publicerar han inte, men svarar på frågan att han med en snål budget kan leva på sin utdelning, men utan att definiera vad en snål budget är.

Men Marcus Hernhag har trots många framgångsrika år som placerare gjort sina misstag.

– Från början hade jag nästan bara it-aktier i portföljen, sedan gick jag över till att köpa de bästa bolagen i varje bransch. Sedan blev det de bästa bolagen med stark utdelningstrend och direktavkastning.

– I min rådgivning försöker jag få folk att undvika att göra om samma misstag som jag har gjort, säger han.

Innehav Portföljandel (%) Direktavkastning (%)
Alerian MLP ETF 3,1 9,0
Akelius Residentual Pref 4,4 6,2
Alfa Laval 2,5 3,1
Amasten Pref 4,1 6,5
AT&T 3,5 4,7
Betsson 2,3 4,9
Boston Pizza Royalties Income Fund 2,6 6,3
Calamos Convertible Opportunities and Income Closed Fund (CHI) 2,5 10,9
Castellum 4,2 3,8
Clas Ohlson 2,1 4,3
Crown Castle International 3,0 3,7
Digital Realty Trust 3,1 3,6
Enea 2,1 4,8
Estea Kapitalandelsbevis1 3,3 5,8
Estea Kapitalandelsbevis3 2,4 6,5
Ework 3,0 4,3
First Trust Exchange Traded Fund VI Multi Asset Diversified Income Index ETF (MDIV) 3,7 6,5
Fortum 2,8 8,0
Global X Super Dividend (SDIV) 3,9 6,7
Global X SuperIncome Preferred (SPFF) 3,2 6,9
HCP 3,1 5,9
H&M 3,8 3,9
Investor A 1,9 3,2
Johnson & Johnson 2,0 2,7
Klövern Preferensaktie 4,4 6,3
New Mountain Finance 2,2 9,8
Netent 2,9 1,1
Realty Income 3,7 3,6
Sampo 2,4 5,2
Swedish Match 2,4 2,5
Tele2 B 2,2 7,4
W.P. Carey 3,9 5,7
Likvid 3,4
Totalt andel / medel 100,0 5,4