Korttidspermittering Pandemin har förändrat förutsättningarna för samhällslivet, och inte minst gäller det privatekonomin. Korttidspermittering har på kort tid blivit ett av svenskarnas nya ”favoritord”. Privata Affärer reder ut vad som gäller för den som blir korttidspermitterad.

Tusentals människor får i dagarna besked om att de ska jobba kortare arbetstid än vanligt. Skälet till denna nya arbetstidsform är att företagen ska kunna minska sina kostnader när deras intäkter uteblir i följderna av pandemin. Men också att de snabbt ska kunna återgå till det normala när intäkterna väl kommer tillbaka.

Korttidspermitteringen syftar alltså till att hjälpa företagen att i en ekonomisk kris kunna behålla sin personal, men att skadorna för de anställda minimeras.

Staten tar 75 procent

Den som är anställd går vid korttidspermittering ner i arbetstid under en period, men får behålla en stor del av lönen ändå, eftersom staten tar 75 procent av de totala kostnaderna för arbetstidsminskningen.

Det finns tre fasta nivåer i förslaget om korttidspermittering. Den vanligaste kanske är att jobba 20 procent mindre än tidigare, mot att bruttolönen minskar med 4 procent.

Mindre vanliga, men ändå förekommande, är att jobba 40 procent mindre mot en löneminskning på 6 procent brutto, eller att jobba 60 procent mindre mot en bruttolöneminskning på 7,5 procent. Den första nivån, 20 procent, innebär att du jobbar en dag mindre varje vecka om du är heltidsanställd.

Beviljad semester gäller

Har din arbetsgivare redan beviljat din semester gäller den. Däremot kan du komma överens med arbetsgivaren om att ändra semestern. Om du har en beviljad semester, men din utlandsresa blir inställd, kan du inte kräva att få jobba i stället. Den beviljade semestern gäller.

Intjänade extra ledighetsdagar, sparad semester eller annan intjänad arbetstid påverkas inte av korttidspermitteringen.

Ett par hakar

Det finns ett par inte oväsentliga hakar med korttidspermittering. En är att du inte får någon pension för den förlorade inkomsten under permitteringsperioden.

En annan är att den som är nyanställd inte får något ekonomiskt stöd från staten då korttidspermittering inte gäller för dem. Gränsen går vid tre utbetalade månadslöner som den nyanställde måste ha kvitterat ut före det datum då arbetsgivaren skickar in ansökan om ekonomiskt stöd för korttidspermittering. Men, som provanställd med tre utkvitterade månadslöner i bagaget, omfattas man av korttidspermitteringsreglerna.

Ytterligare en hake är att den ersättning som kommer från staten bara gäller lön upp till 44 000 kr i månaden. Därefter är det arbetsgivaren som ska stå för den överskjutande lönen.

Gäller även familjeföretag

En stor nyhet just nu är att regeringen nu har ändrat på reglerna när det gäller små- och familjeföretag. Från början var det enligt förslaget inte möjligt att korttidspermittera nära familjemedlemmar, men där har regeringen nu ändrat sig.

Nu gäller att även en egenföretagare som äger, är anställd i och tar ut lön ur ett aktiebolag ska kunna permittera sig själv.

Korttidspermitteringar gäller inte kollektivt, det vill säga alla på din arbetsplats behöver inte bli permitterade även om en del blir det. Varken arbetstidsminskning eller permittering behöver gälla alla, utan vilka som permitteras avgörs efter förhandlingar med facket, och styrs till viss del av ett lokalt kollektivavtal.

Korttidspermitteringens omfattning kan ändras efter en tid, men detta ska i så fall regleras i ett nytt lokalt kollektivavtal. Totalt sett kan företagen få stöd under maximalt ett halvår, men det finns möjlighet att förlänga permitteringsperioden – och därmed stödet – i tre månader ytterligare.

Chatt
Hernhag: Utdelningsaktierna som klarat covid-19 bästTre prisvärda amerikanska utdelare
Foto: Shutterstock
Råvaror
Pictet: Guldpriset fortsätter öka"Når nivån 1.800 dollar om ett år"
Börsen
Återhämtning och stängning strax under nollan
Foto: Anders Wiklund/TT
Pandemin
"Sverige missar ekonomisk vinning på grund av coronastrategin"
Foto: Anders Good/TT
Bostad
Så tjänar du extra på att hyra ut ett sommarboendeVar noga med att kolla försäkringen
Analys
SEB: Små och medelstora spel räddar tillväxten i Embracer
22/5
Trading Direkt: Intressanta småbolagscase
Pandemin
Astra Zeneca i miljardavtal med USAUtvecklar och levererar covid-19-medicin
Foto: Erik Mårtensson/TT
Fonder
Stor skillnad i hur Sverigefonder klarat turbulensen
Kina
Kraftigt börsfall i HongkongKina planerar nya säkerhetslagar
Pandemin
Fed överväger nytt finanspolitiskt stöd
Aktier
Grafgurun: Tre aktier positionerade för köpsignal"Stark marknad i upp till sex månader"
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Utredningen mot Batljan läggs nedMisstankarna avskrivna
Bostad
Riksbanken: Osäkerheten på bostadsmarknaden har ökat
Aktie
Kinesiska staten blir storägare i Norwegian
Bostad
SBAB: Boprisfallet i Stockholm har stannat avRejäl återhämtning i Skåne
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Spara
Bratt: Så kan coronapandemin förändra vårt sparande
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbank boindex: Sämre köpkraft hos hushållen
Rapport
Embracer minskade vinsten
Scandic: Gästerna på väg tillbaka
Sektor
Lyft för cannabisaktierAurora drar med sig hela sektorn
Köptips
Affärsvärlden: En aktie som inte kan bli billigare
Krisen
SEB Investment Outlook: Nu är vi nära botten"Stark vändning uppåt nästa år"
Foto: Shutterstock
Placera
Aktiemäklaren: Vi har inte sett hela rekylen ned ännu