Så mycket kostar ett passTrasigt pass. Kontrollera att passet inte är trasigt innan avresan. Foto: Erland Vinberg / Scanpix

Så mycket kostar ett pass

Publicerad 2009-07-24 14:18

Ska du ut och resa i sommar. Då behöver du ett giltigt pass, men i Norden och de flesta EU-länder går det lika bra att identifiera sig med ett nationellt Id-kort.

Ska du åka på utlandssemester behöver du alltid pass eller inom Schengenområdet ett nationellt id-kort. Passet och det nationella id-kortet är det enda dokument som styrker identitet och medborgarskap. Båda dessa dokument utfärdas av Polisen.

Ett nytt pass/nationellt Id-kort kostar 400 kronor inklusive foto, oavsett ålder, och man betalar vid ansökningstillfället.

Med det nationella ID-kortet kan du resa till och vistas i följande länder utan att medföra pass: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Tyskland och Österrike.

Regeringen har beslutat om nya passavgifter i utlandet. Ansökan om pass/id-kortet utomlands på en ambassad eller generalkonsulat kostar, från och med den 15 juli 2009, 1400 kr och nationellt Id-kort 1400 kronor.

Provisoriskt pass

Om du hastigt måste resa och saknar gällande ordinarie pass kan du få ett provisoriskt pass som gäller för resan och längst i 7 månader. Avgiften är 980 kronor.

Ansökan om provisoriskt pass utomlands på en ambassad eller generalkonsulat kostar, från och med den 15 juli 2009, 1600 kr.

Källa: UD, Polisen

PRIVATA AFFÄRER