Spara Efter åratal med nollränta så kan du som är kund hos någon av storbankerna numera få lite ränta på vanliga sparkonton. Men räntenivåerna är klart lägre än hos de mindre aktörerna.

Privata Affärer har tittat närmare på storbankernas standardsparkonton, det vill säga de konton som erbjuds för buffertsparande utan uttagsrestriktioner och bindningstid.

Av de fyra storbankerna hamnar Nordea på jumboplatsen med en ränta på 0,55 procent upp till 50 000 kr på bankens ”Förmånskonto” Sedan har Nordea en trappa med flera steg som gör att räntan successivt ökar. Till exempel kan du få 1,30 procents ränta på belopp över 500 000 kr.

Swedbank är inte mycket bättre. Bankens ”E-sparkonto” ger dig 0,60 procents ränta. Men om du sätter in mer än 50 000 kr kan du få 1,05 procents ränta på bankens ”Framtidskonto”. Swedbanks ”Sparkapitalkonto” är ett annat alternativ. Där får du 0,60 procents ränta på belopp under 50 000 kr eller 1,05 procent från första kronan om du har mer än 50 000 kr på kontot.  

Hos SEB får du däremot 1,0 procents ränta från första kronan oavsett belopp på bankens ”Enkla sparkontot”.

Handelsbanken kallar kort och gott sitt buffertkonto för ”Sparkonto”. Där får du 1,05 procents ränta från första kronan. Om du i stället väljer bankens ”e-Kapitalkonto” och sätter in mer än 50 000 kr så får du 1,30 procents ränta från första kronan.

Men även om det nu går att få lite ränta hos storbankerna så går det att få desto mer hos de mindre bankerna och kreditmarknadsbolagen.

Den som i dag till exempel vill parkera 50 000 kr på ett buffertkonto utan uttagsrestriktioner och bindningstid kan lätt få över 2 procents ränta. I dagsläget toppas listan av Serafim Finans med 2,45 procent. Tätt därefter hittar vi Aros Kapital som erbjuder en sparränta på 2,44 procent. Hos båda gäller räntesatsen från första kronan. 

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här presenterar vi tillsammans med Compricer bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Du kan själv enkelt välja att visa alla konton eller endast de med eller utan insättningsgaranti.