Privatekonomi Kvinnor bär fortsatt det största ansvaret för att vara hemma från jobbet när barnet är sjukt. Många tänker dock inte på att vab påverkar både lön och pension, varnar Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh.

Totalt togs det ut drygt 8,5 miljoner så kallade vab-dagar under 2022, motsvarande en ökning med 2,2 procent jämfört med året innan, visar Försäkringskassans siffror. Vab är när en förälder stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn. 

Enligt myndigheten har antalet vab-dagar ökat med omkring 3,6 miljoner sedan 2006. Statistiken visar också att det fortsatt är kvinnorna som bär det största ansvaret för att vara hemma från jobbet om barnet är sjukt, uppmärksammar Länsförsäkringar som beräknat hur mycket en vab-dag kostar i lön och pension (se tabell längre ned).

– Fördelningen mellan föräldrarna visar sig vara densamma år efter år, säger bolagets pensionsekonom Trifa Chireh i en kommentar. 

En förklaring till det kan vara att vab-ersättningen inte påverkas om månadslönen överstiger 33 000 kr. Det gör att männen, som vanligtvis har en högre lön, förlorar mer på att vara hemma, enligt pensionsekonomen. 

– Andra förklaringar kan vara att man uppfattar att den som tjänar mest har det viktigaste arbetet. Får familjen fler barn och det pågår under en längre tid får det stor inverkan på kvinnans löneutveckling och pension, kommenterar Trifa Chireh.

För att få ett mer jämställt uttag av vab-dagarna behöver man dels höja kunskapen om pensionssystemet och hur olika val under arbetslivet påverkar pensionen, dels förändra strukturen på den svenska arbetsmarknaden, bedömer Länsförsäkringars pensionsekonom. 

– Arbetsgivare borde kunna konkurrera om anställda genom att ha familjevänliga värderingar, så att både män och kvinnor kan vara hemma med sjuka barn utan att straffas med lägre lön och senare lägre pension, säger Trifa Chireh vidare i en kommentar. 

Tabell: Så här mycket förlorar man per dag i lön och pension på att vabba. Källa: Länsförsäkringar

Månadslön Förlorad lön per dag Förlorad pension per dag Total förlust per dag
50 000 kr 1 158 kr 393kr 1 551 kr
36 000 kr 505kr 260kr 765kr
25 000 kr 272kr 181kr 453kr