Senast den 31 januari måste bland annat arbetsgivare, pensionsutbetalare och kreditinstitut skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket. I dessa framgår bland annat hur mycket som betalats ut till dig och hur mycket skatt som dragits.
Där finns också information om hur mycket du betalat i ränta på dina lån och en mängd andra uppgifter. Du får också en kopia på uppgifterna hem i din brevlåda.
Räkna själv
Skatteverket använder sedan kontrolluppgifterna som underlag för din deklaration. Men det dröjer till den 20 mars innan underlaget är klart. Du behöver dock inte vänta till dess för att ta reda på om du får tillbaka på skatten.
– När du har fått alla kontrolluppgifter så kan du själv räkna ut din skatt. På så sätt får du redan nu veta om du får tillbaka några pengar eller om du måste betala in mer till Skatteverket, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.
Enklast gör du det genom att gå in på Skatteverkets e-tjänst ”Räkna ut din skatt inför 2014 års deklaration” .
Där kan du med hjälp av kontrolluppgifterna fylla i inkomster, ränteutgifter, ränteinkomster, värdepappersaffärer och liknande. Du kan också fylla i de avdrag du tänker göra i kommande deklaration.
Sammantaget ger detta en indikation på hur du ligger till inför deklarationen och hur mycket pengar du kan tänkas få tillbaka eller om du får kvarskatt.
Ränta på underskottet
Om du väntas få ett underskott på över 30 000 kronor bör du överväga att göra en fyllnadsinbetalning senast den 12 februari. Därefter betalar du ränta på den del som överstiger 30 000 kronor.
Efter den 5 maj betalar du ränta på hela underskottet och efter förfallodagen (som varierar) chockhöjs räntan.
Men faktum är att du ändå kan tjäna på att vänta med inbetalningen. Räntan fram till förfallodagen är nämligen bara 1,25 procent.
– Eftersom du betalar en låg ränta på underskottet kan det faktiskt löna sig att vänta till förfallodagen med att betala in pengarna. Men det förutsätter att du placerar pengarna på ett konto med en ränta som är högre än 1,8 procent före skatt. Att vänta till efter förfallodagen är däremot ingen bra affär. Då blir räntan skyhög, säger Per Hammarlund.
Not: Här nedanför kan du söka efter de banker och kreditmarknadsbolag som erbjuder sparräntor över 1,8 procent.