I annonssamarbete med SPP

ANNONS Har du tänkt på hur mycket pengar du vill ha att röra dig med varje månad efter att du har gått i pension? Många svenskar behöver pensionsspara privat för att nå upp till önskad nivå.

Ta reda på om du kan förbättra förutsättningarna för din pension

Hur mycket av din slutlön vill du ha i pension? Ett vanligt svar på frågan är att omkring 80 procent skulle kännas bra. Men för att nå upp i den nivån skulle alltså hälften av alla svenskar behöva dryga ut pensionen med ett privat sparande.

– Det kan låta överdrivet att så många behöver spara privat för att få en pension som man är nöjd med, men så ser verkligheten ut. Samtidigt finns det knep som får din tjänstepension att växa, vilket kan minska summan du behöver spara privat, säger Shoka Åhrman, Sparekonom på SPP.

Pensionen består av tre delar

I det svenska pensionssystemet så kan pensionen bestå av tre delar – den allmänna pensionen, som kommer från staten, tjänstepensionen, som kommer från din arbetsgivare, och det privata sparandet som man själv kan skjuta till. Många fokuserar på den sistnämnda delen som primärt verktyg för att öka sin totala pension, men då menar Shoka Åhrman att man missar en viktig pusselbit.

– Tjänstepensionen står för omkring 20-25 procent av din totala pension, och betydligt mer för dem med högre löner. Det är en viktig del av din totala pension och möjligheten att påverka är faktiskt stor, säger hon.

Shoka Åhrman, Sparekonom på SPP.

Shoka Åhrman, Sparekonom på SPP.

Enligt Shoka Åhrman finns flera sätt att få tjänstepensionen att växa. En bra startpunkt är att logga in på minpension.se för att få koll på hur mycket du tjänat in till din tjänstepension, och få en prognos för hur det kan se ut dagen du går i pension.

– Det tar bara någon minut, och ger dig en bra överblick över ditt pensionssparande. På minpension.se kan du också se var din tjänstepension ligger placerad. Eftersom olika arbetsgivare har olika pensionsavtal ligger tjänstepensionen ofta utspridd hos flera pensionsbolag. För många kan det vara en oväntad konsekvens av att man byter arbetsgivare under yrkeslivet, berättar hon.

Se över möjligheterna

När du väl har koll på nuläget kan du se över dina möjligheter att optimera tjänstepensionen. Här betonar Shoka Åhrman vikten av att utgå ifrån sina personliga förutsättningar.

– Forskning visar att vi människor inte är så rationella som vi gärna utger oss för att vara. Istället styrs en stor del av vårt beteende av våra känslor och invanda mönster. Därför är det extra viktigt att utgå ifrån den du är – och inte den du vill vara, för att optimera ditt pensionssparande.

En vanlig fälla är enligt Shoka Åhrman att man vill se sig själv som något av en börshaj, som kommer att sitta och köpa och sälja fonder dagarna i ända, och därför väljer att placera sin tjänstepension i en mer komplicerad lösning. Samtidigt som man egentligen är en person som vill ha trygghet och låta sparandet sköta sig självt, där det snarare kan vara gynnsamt att välja en traditionell försäkring med en garanti i botten.

– Därför har vi på SPP tagit fram ett snabbtest, där du kan ta reda på vilken spartyp just du är. Där får du också en guide med tips på hur du kan optimera ditt pensionssparande utifrån din specifika spartyp, berättar Shoka Åhrman.

Gör SPPs test för att se om du kan förbättra villkoren för din pension

Av: SPP

Detta är en annons från SPP och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer.