Skatter Flera skattesänkningar har redan trätt i kraft under 2019, men ännu flera minskar skatten successivt senare under året.

Från årsskiftet gäller redan det sjätte jobbskatteavdraget och det höjda grundavdraget för pensionärer. Men på tur att beslutas är den mycket diskuterade slopade flygskatten. Det konstaterar SEB i nyhetsbrevet Ekonomikollen.

Många fler slipper nu att betala den 20-procentiga statliga skatten. Det beror på att den så kallade nedre skiktgränsen sedan den 1 januari har höjts med 16 800 kr till 490 700 kr. Tjänar du utöver den summan tillkommer 20 procent i statlig skatt. Du kan alltså tjäna cirka 42 000 kr i månaden och slippa den statliga skatten.

Pensionärer kan dock tjäna ännu mer, ungefär 45 600 kr i månaden utan att behöva betala statlig skatt.

Utöver detta ska en ny övre skiktgräns för uttag av statlig inkomstskatt, den så kallade värnskatten, införas. Den nya gränsen höjs med 5 procent till 689 300 kr. Tidigare var gränsen för värnskatten 662 300 kr. Det innebär att värnskatten börjar tas ut vid en månadslön på cirka 58 600 kr, men även här gynnas pensionärer som inte behöver betala förrän månadsinkomsten når cirka 61 100 kr.

Grundavdragen höjs

En annan skatteförändring är grundavdragen som räknas om i takt med att konsumentprisindex ändras. Det lägsta grundavdraget har nu höjts till 19 700 kr mot tidigare 19 300 kr, samtidigt som det högsta grundavdraget blir 35 900 kr i stället för 35 100 kr.

Andra förändringar som påverkar vad du får kvar i plånboken är till exempel den nya public service-avgiften för radio och tv. Från och med i år behöver du inte betala tv-licensen för att du har en tv.

Lägre tv-avgift

Pengarna dras över skattsedeln i stället. Avgiften är 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak som är satt vid 134 724 kr för 2019. Det innebär att den maximala tv-avgiften i år blir 1 347 kr för helåret, vilket är betydligt lägre än beloppet på fakturorna för tv-licensen tidigare. Dock måste alla över 18 år betala om de når över gränsen för den beskattningsbara inkomsten – även de som inte har någon tv.

Pensionerna slutligen, höjs i år med 170-430 kr per månad i snitt. Men höjningen och det totala utfallet för olika pensionärsgrupper påverkas av olika omräkningsfaktorer och regeländringar när det gäller skatter, basbelopp och bostadstillägg till pensionärer.

Höjda pensioner

I år höjs också inkomst- och tilläggspensionerna med 1,4 procent på grund av den så kallade följsamhetsindexeringen i pensionssystemet. Det innebär en ökning på 100 – 260 kr i månaden före skatt.

Garantipensionen höjs med 2,2 procent till följd av förändringen av prisbasbeloppet. Det innebär en ökning på 40 – 130 kr per månad.

Dessutom sänks skatten för pensionärer genom ett ytterligare förhöjt grundavdrag för dem som vid beskattningsårets ingång fyllt 65 år. Det innebär en skattesänkning för de allra flesta pensionärer.

Skatten sänks för dem med pensioner som över- och understiger 17 000 kr per månad. Det innebär cirka 150 kr lägre skatt för den som har en pension på 20 000 kr. Den med 12 000 kr i pension får en skattesänkning på cirka 70 kr. Med månadsinkomsten 25 000 kr blir skattesänkningen cirka 350 kr i månaden.

Flygskatten på väg bort

Utöver dessa förändringar i skatteuttaget har flera övriga skatteförändringar annonserats, men ännu inte beslutats. Det gäller till exempel den ofta diskuterade flygskatten. Under beskattningsåret 2019 diskuterar riksdagen även frågor som avskaffad särskild löneskatt för personer över 65 år, lägre uppräkning av bensinskatten samt återinförande av skattereduktion för gåvor till välgörande ändamål.

Till sist höjs taket för rutavdrag till 50 000 kr, samtidigt som en utredning ser över hur rut kan breddas till att omfatta ett antal nya tjänster.

Guldpriset
Guldfonderna i toppPriset på guld på sexårshögsta
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikrally på Wall Street
Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen stängde lätt nedåtBrant fall för MTG efter rapporten
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport