Så många pensionssparare betalar dubbla avgifter

Publicerad 2017-09-07 06:18

Pension Nästan nio av tio som pensionssparar privat i fondförsäkring betalar dubbla avgifter vilket i slutändan kan minska pensionen rejält. Men många kan enkelt minska avgifterna.

Avdragsrätten för privat pensionssparande må vara borttagen för de allra flesta. Men även om inte nya pengar fylls på finns spararnas miljarder kvar i så kallade fribrev. För pensionsbolagen är det förstås en guldgruva i form av avgiftsintäkter. Inte minst när det gäller fondförsäkringar.

Många sparare får nämligen betala dubbla avgifter. Fondbolagen ska förstås ha sin andel för förvaltningen av fonderna. Men oftast tar pensionsbolaget ut en avgift för själva fondförsäkringen, alltså kontot där fonderna finns. För privat pensionssparande handlar det i snitt om 1 procent i försäkringsavgift, enligt Mattias Fellenius, vd på pensionsflyttjänsten Pensiono.se.

– 1 procent kan låta lite och det var inte så farligt för 20 år sen då vi hade höga räntor och kunde vänta oss hög avkastning på våra pensionspengar. Idag med den extremt låga räntan måste vi justera ner våra förväntningar på avkastning. Får du 4 procents avkastning och betalar 1 procent i avgift försvinner alltså en fjärdedel bara i försäkringsavgift och helt i onödan, säger han Mattias Fellenius.

Faktum är att de allra flesta som pensionssparar privat i fondförsäkring betalar dubbla avgifter. Enligt uträkningar gjorda av Pensiono baserat på statistik från bland annat Svensk Försäkring och Pensiono själva är det bara 13 procent av det totala försäkringskapitalet som inte har dubbla avgifter. Kort sagt är det miljontals svenskar som är drabbade.

– Två miljoner svenskar har pengar i privat pensionssparande i form av fondförsäkring och över 1,7 miljoner skulle alltså kunna höja sin pension genom att ta bort dubbla avgifter, säger Mattias Fellenius.

Så slipper du dubbla avgifter

 Sedan många år tillbaka finns det moderna pensionsbolag som valt att ta bort försäkringsavgiften helt. Detta innebär att det inte kostar dig något att ha dina pensionspengar hos dem och du betalar bara fondavgift i den fond du väljer. Pensionsbolaget tjänar här pengar genom att fondbolagen får betala en del av denna avgift till dem. Men det är alltså inget som drabbar dig, det är fondbolaget som ger bort en del av sin ersättning.

Genom att flytta dina pensionspengar till ett av dessa pensionsbolag kan du alltså på ett enkelt sätt minska dina avgifter och höja din pension.

Det hela förutsätter förstås att du kan flytta försäkringen. Har du en gammal försäkring tecknad innan 2007 är det inte säkert att det är möjligt.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se