Placera När aktieboken ”Börsens framtida guldägg” lanserades tipsade författaren Göran Ofsén i Privata Affärer om tre förhoppningsbolag. På ett halvår steg de med i snitt över 120 procent. Samtidigt som börsindex till och med backade något. Idag bjuder Göran på nya tips.

Förhoppningsbolag är alldeles för riskfyllda. Ta inte i dem med tång. Så säger många förståsigpåare. Men det behöver inte alltid stämma. Det handlar mer om att välja rätt bland bolagen. Allt enligt Göran Ofsén, som dock medger att han haft lite tur också.

–  Visst har jag haft lite tur och efter beräkningen gjordes har aktierna backat en del. Men det visar ändå att man kan bli framgångsrik med investeringar i förhoppningsbolag, säger Göran.

Har du några nya tips?

– Jag kan i alla fall ge ett långsiktigt sådant. Det är InDex Pharmaceuticals, som utvecklar ett läkemedel mot den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit. Deras preparat har i tidigare studier gett bra effekt med en enastående säkerhetsprofil. Nu förbereds fas III-studier, säger Göran Ofsén och tillägger att han själv är aktieägare i bolaget. 

InDex Pharmaceuticals värderas till ca 600 miljoner kr räknat på en betalkurs strax under 7 kr. Det är en dryg krona under IPO-kursen från 2016, trots att bolaget sedan IPO:n genomfört sin fas IIb-studie och fått ok på att starta fas III.

I boken skriver du en hel del om IPO:er. Många har gått riktigt bra under hösten. Dina kommentarer?

– Det stämmer att kursutvecklingen varit god, men som privatperson har man i stort sett inte fått någon tilldelning eller mycket blygsam sådan, säger Göran Ofsén.

Således ingen större idé att teckna i IPO:er?

– Det är vanligen bolagens rådgivare (corpfirmor) som i stor utsträckning styr tilldelningen. Och de brukar ha andra prioriteringar än IPO-bolagets bästa. Så om du inte är kund hos corpfirman och tror att du därmed kommer att gynnas, är det inte att rekommendera att teckna några större volymer.

Varför inte, vad har man att förlora?

– För att det ska vara positivt att få någon större tilldelning krävs att IPO:n blir klart övertecknad. Annars kan du sannolikt köpa aktien billigare när handeln på börsen inleds. Om du tecknar ett större belopp och intresset är så stort som du tror, kommer du ändå inte att få mer än högst 1-2 poster. Men om du gör en missbedömning och IPO:n knappt ens blir fulltecknad, då får du förstås full tilldelning. Fast då vill du helst inte få något alls.

Inga undantag?

– Du som brukar satsa 5 000-10 000 kr per bolag kan fortsätta som tidigare. För övriga är risken stor att det blir bortkastad tid. Om du studerar redan noterade bolag, kan du utifrån den aktuella kursen ganska snabbt sortera bort många aktier som är för högt värderade. I företag som ännu inte börjat handlas vet man däremot inte var kursen kommer att hamna. Då är det bättre att ägna sin tid åt att titta på de bolag som redan finns på börsen. Det finns fullt tillräckligt med sådana.

Men om jag ändå fastnar för något IPO-bolag?

– Kursutvecklingen efter IPO:n är klart relaterad till teckningsgraden. Vid klar överteckning har det i snitt varit lönsamt att köpa till första handelsdagens slutkurs, medan bolag som fått dålig teckningsgrad gått betydligt sämre. Detta beskrivs mer utförligt i min bok, säger Göran Ofsén.

Not: Du som läser Privata Affärer kan köpa boken ”Börsens framtida guldägg” för specialpriset 195 kr i vår bokhandel. Klicka här för att beställa. 

Krönika
Hernhag: Intressanta lägen i kokande fastighetsbransch
Aktietips
AFV: Diös en billig värdeaktieTidningen rekommenderar köp
Aktie
Arnhult ökar i Odd Molly
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikjättar i täten i New York
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties fullföljer utbytesförfarandet trots låg accept
Börsen
Beskedlig veckostängning
Foto: istockphoto
Råvaror
Skarp nedgång i guldpriset
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln återupptas i Nanexa
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra