Aktier

Oljepriset har förvisso sjunkit under 2023 men Aker BP levererade i alla fall solida siffror för det fjärde kvartalet i fjol. En höjd utdelning var också något som uppskattades av investerarna och Aker BP är den mest nettoköpta aktien under februari. Tvåa på listan är Vår Energi.

−Vår Energi har på många sätt haft det stökigt. Marknaden för både olja och gas har varit enormt stark det senaste året men Vår Energi har kämpat med flera företagsspecifika händelser. Men det verkar som investerarna väljer att bortse från detta och köper aktien, säger Nordnets norska investeringsekonom Mads Johannesen i ett pressmeddelande.

Men även säljlistan toppas av ett energibolag i form av Equinor.

− Equinor kom med fantastiska kvartalssiffror och steg över 7 procent på rapportdagen. Investerarna jublade också över höjd utdelning men aktien har nu fallit tillbaka något Det har fått flera av våra kunder att sälja sina innehav, säger Mads Johannesen.

En annan aktie som finns med på säljlistan är Nordic Semiconductor.

− Bolaget levererade mycket svaga kvartalssiffror och investerarna fick en riktig smäll. Det har lett till att många har valt att sälja aktien och leta efter bolag som har mer medvind på marknaden, säger Mads Johannesen.

Tabell: Mest köpta och sålda aktierna via Nordnet Norge 

Mest nettoköpta aktierna Nordnet Norge Mest nettosålda aktierna Nordnet Norge
AKER BP EQUINOR
VÅR ENERGI ASA EUROPRIS
NORSKE SKOG NORDIC SEMICONDUCTOR
DNO BORR DRILLING
OKEA KAHOOT! ASA
LERØY SEAFOOD GROUP NORWEGIAN AIR SHUTTLE
SOLSTAD OFFSHORE MPC CONTAINER SHIPS
ORKLA TGS ASA
NORSK HYDRO FRONTLINE PLC
YARA INTERNATIONAL KONGSBERG AUTOMOTIVE

Källa: Nordnet