Så hjälper du ditt barn att köpa bostad

Så hjälper du ditt barn att köpa bostad

Publicerad 2010-05-24 14:22

Många föräldrar ser fördelar i att hjälpa sina barn att köpa en första bostadsrätt när de flyttar hemifrån. Men det handlar om lån på miljonbelopp och det finns mycket att tänka på.

Med dagens ränteläge behöver det inte bli dyrare att betala räntan + avgift än vad ett studentrum kostar i månaden.

Privata Affärer har frågat privatekonom Ylva Yngveson på Swedbank om tips att tänka på inför ett köp. Hon kan även bekräfta att det nu är vanligare att föräldrar hjälper till då priserna stigit så mycket på lägenheter.

– Föräldrar kan gå in som medlånare. Kanske tar man lån på sin egen bostad för att hjälpa barnet. Men det är viktigt med klara villkor för vad det är som gäller. Förstår barnet till exempel vem det är som ska betala räntorna? Hur gör man den dag man har tänkt att träda ur det här? Att skipa rättvisa mellan barnen är också något att tänka på.

Men att ta lån för sina barns räkning innebär ju även att man blir bunden för egen del?

– Som förälder är det viktigt att även tänka ett steg längre. Kanske vill man själv byta bostad, eller kanske separera framöver, säger Ylva Yngveson.

Hon har även tips till ungdomar som har tänkt sig att köpa en egen bostad i dag.

– Viktigaste budskapet jag vill ge är att man bör se till att ha ett bra sparande inför köpet. Nu beviljas lån bara upp till 85% av bostadens pris, vilket är en viktig signal, och ett bra råd. När man fått ett jobb som ungdom så gäller det att spara. Det är när man är ung man kan spara. Senare i livet när man har familj och barn går det inte att spara.

Äger man en lägenhet själv så innebär det även kostnader för underhåll och annat.

– Viktigt är också att man förstår att man måste ha en större buffert för allt oförutsett som kan hända, säger Ylva Yngveson.

Som familjeekonom har hon även ett användbart råd till ungdomar som går i köptankar.

– Inför ett köp kan man prova sin ekonomi. Hur mycket pengar vill jag lägga på boendet? Genom att spara skillnaden redan nu och lägga undan den summan varje månad, kan man prova på hur det blir. Var detta OK? Lämpligt är då att räkna med en ränta på 6 %.

Michael Skytt, bolånechef på Nordea, berättar att den tidigare lösningen med föräldrar som borgensmän inte finns längre. Bankerna kräver att föräldrarna är mer delaktiga i dag. Han beskriver hur det kan gå till, men understryker att det finns flera lösningar.

– Mamma och pappa kan köpa 90 procent av lägenheten och barnet 10 procent och sedan lånar båda tillsammans. När sedan barnet har studerat klart eller fått en inkomst går man tillbaka till banken och säger att nu får barnet lägenheten och tar också över lånet, skulden på lägenheten. Och då gör banken en kreditprövning, säger Michael Skytt på Nordea.

PERNILLA WIECHEL, PRIVATA AFFÄRER