En vanlig syn runt om i landet.

Så hanterar du tiggeri

Publicerad 2014-03-27 10:38

Råd Numera är tiggare utanför butiker en rätt vanlig syn runt om i landet. Svensk Handel har nu kommit med några råd och tips om hur du som är butiksägare ska hantera detta.

När en ICA-handlare i Östergötland häromveckan satt upp en skylt med texten ”Snälla! Ge inte tiggarna någonting” lät reaktionerna inte vänta på sig. Handlaren anklagades bland annat för att vara rasist och att vara allmänt emot tiggare. Handlaren själv menade att skylten var olyckligt felformulerad.

Men vad är det då för regler som gäller för dig som är näringsidkare och har tiggare i närheten av din verksamhet? Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer ger på svenskhandel.se några råd och tips.

Bland annat konstaterar han att de inte spelar någon roll vem som äger marken runt om butiken – oavsett ägare är det att betrakta som en offentlig plats.

Eftersom tiggeri inte är förbjudet har tiggare därmed all rätt att sitta utanför butiker så länge de inte sitter i vägen för kunderna eller beter sig aggressivt.

”Om du anser att en person stör dina kunder kan du be personen att flytta sig bort från butiken. Om personen inte lyssnar men varken är aggressiv eller sitter direkt i vägen för kunderna är det inte mycket du kan göra, utan måste låta personen sitta kvar”, skriver Per Geijer.

Han konstaterar också att det är mindre lämpligt att sätta upp skyltar om tiggare.

”Det är upp till kunderna själva att avgöra om de vill skänka pengar eller ej till tiggare. Undvik uppmaningar från butiken eftersom det lätt kan misstolkas. Tänk på att tiggeri är tillåtet och att alltid visa respekt för alla människor”, skriver han.