SAS-strejken Som flygresenär har du rätt att boka om din biljett, eller få pengarna tillbaka om du drabbas av inställt flyg på grund av SAS-strejken. Men det är en snårig process, med flera olika parter inblandade. Och, vid pilotstrejker blir inte flygbolaget ansvarig för ersättningen, enligt EU-domstolens utslag.

Det är flygbolaget som är ansvarigt för att du får din ersättning, men du som har reseskydd i din hemförsäkring kan även ha rätt till ersättning från försäkringsbolaget. Men du kan också ha rätt till att bli ekonomiskt kompenserad enligt EU-lagstiftningen, enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Kontakta i första hand flygbolaget eller din researrangör. Därefter bör du höra av dig till ditt försäkringsbolag för att kontrollera hur din hemförsäkring gäller vid strejk. Tänk också på att spara kvitton om du får merkostnader, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Ersättningen vid inställt flyg är densamma oavsett skälet. Du har rätt att boka om resan, eller få pengarna tillbaka för biljetten. Du bestämmer själv, men det är flygbolaget du ska ta kontakt med.

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller om du påbörjat din resa innan strejken varslades, eller innan den bröt ut. Vid förseningar gäller schablonersättningar. Men du kan också bli ersatt för förlorade semesterdagar om din resa blir kortare än planerat, samt för merkostnader för din hemresa.

Det finns alltid en del undantag, som i det här fallet går under benämningen ”extraordinära omständigheter”. En sådan är att EU-domstolen avgjort att när flygbolagets egna piloter strejkar, då anses det inte vara en extraordinär omständighet, vilket i det här fallet innebär att du inte får någon ersättning från SAS om din resa missas på grund av pilotstrejken. Hade det varit personalen på flygplatsen som strejkat, hade du däremot fått ersättning.

Om din flygresa är en del i en paketresa är det researrangören som är ansvarig för att boka om dig med annat flyg.