Pension När 65-årsdagen närmar sig är det omöjligt att inte bli påmind om att detta tidigare var den officiella pensionsdagen. Men många vill fortsätta arbeta till fyllda 67, eller ännu längre. Men för att lyckas med det – att skjuta upp dina pensionsutbetalningar – måste du ofta kontakta alla pensionsbolag som betalar ut dina tjänstepensioner eller ditt eget pensionssparande.

Många är förstrött intresserade av pensioneringen, ända tills den står för dörren, så att säga. Och då gäller det att göra allt rätt, för när en tjänstepension börjat utbetalas går den inte att stoppa.

Stor flexibilitet

Pensionsmyndigheten behöver du dock inte berätta någonting för. Därifrån kommer inga pengar alls om du inte anmäler att du vill ha din allmänna pension och det gäller oavsett om du är 65 eller 75 år, eller ännu äldre.

Flexibiliteten kring pensionen är mycket större än tidigare, och det är upp till dig själv när du ska gå i pension, inom vissa ramar.

Successiv höjning av pensionsåldern

De som är födda 1958 är den sista generationen som kan pensionera sig vid 61 års ålder, men då brinner det i knutarna. Från och med kommande årsskifte ändras sannolikt lagen om anställningsskydd så att du har rätt att arbeta kvar på ditt jobb tills du fyller 68 år, i stället för 67 år som gäller nu. Parallellt försvinner möjligheten att pensionera sig som 61-åring.

– Först höjs den tidigaste pensionsåldern till 62 år och det sker redan nästa år, och sedan successivt ytterligare, säger Eva Adolphson, Privata Affärers pensionsexpert.

Från 68 år nästa år

Du har rätt enligt lagen om anställningsskydd att arbeta kvar på ditt jobb tills du fyller 67, men allt tyder på att du från och med nästa år har rätt att arbeta tills du är 68 år.

Därefter är det tänkt att åldern flyttar upp ytterligare ett snäpp, till 69-årsdagen från 2023.

– Men det finns ingen övre gräns, eller slutålder, då du måste sluta arbeta. Arbetsgivaren betalar in ålderspensionavgiften i den allmänna pensionen för dig oavsett hur gammal du är om du jobbar kvar. Däremot slutar inbetalningarna till tjänstepensionen i privat sektor när du fyller 65 år, även om du fortsätter att arbeta.

Tvärt om vid tjänstepensioner

När du vill ta ut din allmänna pension behöver du skriva till Pensionsmyndigheten ett par månader före 65-årsdagen, om du tänker gå i pension. Om inte, behöver ingen kontakt tas med Pensionsmyndigheten förrän du väljer att ta ut sin pension.

Det är dock tvärt om när det gäller olika tjänstepensioner, vilket gör det nödvändigt att agera i tid om du inte vill starta utbetalningarna.

– Att det fungerar tvärtom när det gäller tjänstepensioner beror på att kunskapen om tjänstepensioner är lite sämre än när det gäller den allmänna pensionen. Folk ska inte behöva missa någonting, och därför ska de inte behöva ansöka om att få tjänstepensionerna utbetalade, säger Eva Adolphson.

Förhandlingstips

Det ser olika ut i olika tjänstepensioner, men privatanställda med kollektivavtal behöver ett par månader före 65-årsdagen meddela utbetalarna om de inte vill starta sina utbetalningar av tjänstepension eller eget pensionssparande.

I den allmänna pensionen betalar arbetsgivaren in din ålderspensionsavgift så länge du arbetar, men taket ligger på en månadslön strax över 43 000 kr.

– Ett tips till dem som fortsätter att arbeta är att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionspremien, som inte betalas in efter fyllda 65 år. Det är en kostnad som faller bort för arbetsgivaren, men du gör samma jobb och kan därför förhandla om att få en premiebestämd tjänstepension efter 65-årsdagen, alternativt en motsvarande löneförhöjning i stället, säger Eva Adolphson.

Börsen
Ännu en stark börsdag
Fonder
Pictet startar fond med fokus på familjeföretag
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Analys
Carnegie: Vitrolife tillhör eliten när efterfrågan återvänderRekommenderar köp
Foto: Shutterstock
Fonder
Nu vänder Indienfonderna uppåt
Analys
DNB: Essitys positiva trend har brutitsSänker till sälj
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
SEB: Net Ent kan komma tillbaka till historiska nivåer
Bostad
Hemnet: Fortsatt återhämtning i boprisförväntningarna
Analys
Carnegie dubblar riktkursen för Lundin Energy
Aktier
Här är norrmännens favoritaktier just nu
Rapport
Lägre förlust än befarat
Foto: Christer Fälldin/Privata Affärer
Fondfunderingar
Experten: Investmentbolag eller fonder
Aktie
Elektas vd avgår med omedelbar verkan
Foto: istock
Placeringar
Chefsstrategen: Överviktar USA, IT och HälsovårdNordea väljer neutral aktievikt för juni
Foto: istockphoto
Sektor
Bioteknik och programvaror vinnare på pandeminSektorrotation på börsen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Aktie
Volvo: Fordonsanvändandet på nivåer som före corona
Placeringar
FI återkallar tillståndet för Exceed Capital"Har brutit mot centrala kundskyddsregler"
Foto: istock
Spara
SEB: Hushållens förmögenhet minskade första kvartalet"Fallande aktietillgångar efter historiskt börsras"
2/6
Trading Direkt: Spaning om Hansa Biopharma
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Jeppe Wikström/TT
Analys
Jefferies: Massapriserna handlas sidledesSänker stark SCA-aktie till "underperform"
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Sektor
Stort spelsug när amerikanska kasinon öppnarSvenska spelbolag ser potential
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
HSBC: Oro för utspädning i SAS
Foto: Shutterstock
Ädelmetaller
”Silvret kan gå från 17 dollar till 26 dollar vid årsskiftet"”Fattigmansguldet börjar glimra”