Pension När 65-årsdagen närmar sig är det omöjligt att inte bli påmind om att detta tidigare var den officiella pensionsdagen. Men många vill fortsätta arbeta till fyllda 67, eller ännu längre. Men för att lyckas med det – att skjuta upp dina pensionsutbetalningar – måste du ofta kontakta alla pensionsbolag som betalar ut dina tjänstepensioner eller ditt eget pensionssparande.

Många är förstrött intresserade av pensioneringen, ända tills den står för dörren, så att säga. Och då gäller det att göra allt rätt, för när en tjänstepension börjat utbetalas går den inte att stoppa.

Stor flexibilitet

Pensionsmyndigheten behöver du dock inte berätta någonting för. Därifrån kommer inga pengar alls om du inte anmäler att du vill ha din allmänna pension och det gäller oavsett om du är 65 eller 75 år, eller ännu äldre.

Flexibiliteten kring pensionen är mycket större än tidigare, och det är upp till dig själv när du ska gå i pension, inom vissa ramar.

Successiv höjning av pensionsåldern

De som är födda 1958 är den sista generationen som kan pensionera sig vid 61 års ålder, men då brinner det i knutarna. Från och med kommande årsskifte ändras sannolikt lagen om anställningsskydd så att du har rätt att arbeta kvar på ditt jobb tills du fyller 68 år, i stället för 67 år som gäller nu. Parallellt försvinner möjligheten att pensionera sig som 61-åring.

– Först höjs den tidigaste pensionsåldern till 62 år och det sker redan nästa år, och sedan successivt ytterligare, säger Eva Adolphson, Privata Affärers pensionsexpert.

Från 68 år nästa år

Du har rätt enligt lagen om anställningsskydd att arbeta kvar på ditt jobb tills du fyller 67, men allt tyder på att du från och med nästa år har rätt att arbeta tills du är 68 år.

Därefter är det tänkt att åldern flyttar upp ytterligare ett snäpp, till 69-årsdagen från 2023.

– Men det finns ingen övre gräns, eller slutålder, då du måste sluta arbeta. Arbetsgivaren betalar in ålderspensionavgiften i den allmänna pensionen för dig oavsett hur gammal du är om du jobbar kvar. Däremot slutar inbetalningarna till tjänstepensionen i privat sektor när du fyller 65 år, även om du fortsätter att arbeta.

Tvärt om vid tjänstepensioner

När du vill ta ut din allmänna pension behöver du skriva till Pensionsmyndigheten ett par månader före 65-årsdagen, om du tänker gå i pension. Om inte, behöver ingen kontakt tas med Pensionsmyndigheten förrän du väljer att ta ut sin pension.

Det är dock tvärt om när det gäller olika tjänstepensioner, vilket gör det nödvändigt att agera i tid om du inte vill starta utbetalningarna.

– Att det fungerar tvärtom när det gäller tjänstepensioner beror på att kunskapen om tjänstepensioner är lite sämre än när det gäller den allmänna pensionen. Folk ska inte behöva missa någonting, och därför ska de inte behöva ansöka om att få tjänstepensionerna utbetalade, säger Eva Adolphson.

Förhandlingstips

Det ser olika ut i olika tjänstepensioner, men privatanställda med kollektivavtal behöver ett par månader före 65-årsdagen meddela utbetalarna om de inte vill starta sina utbetalningar av tjänstepension eller eget pensionssparande.

I den allmänna pensionen betalar arbetsgivaren in din ålderspensionsavgift så länge du arbetar, men taket ligger på en månadslön strax över 43 000 kr.

– Ett tips till dem som fortsätter att arbeta är att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionspremien, som inte betalas in efter fyllda 65 år. Det är en kostnad som faller bort för arbetsgivaren, men du gör samma jobb och kan därför förhandla om att få en premiebestämd tjänstepension efter 65-årsdagen, alternativt en motsvarande löneförhöjning i stället, säger Eva Adolphson.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde