Pension När 65-årsdagen närmar sig är det omöjligt att inte bli påmind om att detta tidigare var den officiella pensionsdagen. Men många vill fortsätta arbeta till fyllda 67, eller ännu längre. Men för att lyckas med det – att skjuta upp dina pensionsutbetalningar – måste du ofta kontakta alla pensionsbolag som betalar ut dina tjänstepensioner eller ditt eget pensionssparande.

Många är förstrött intresserade av pensioneringen, ända tills den står för dörren, så att säga. Och då gäller det att göra allt rätt, för när en tjänstepension börjat utbetalas går den inte att stoppa.

Stor flexibilitet

Pensionsmyndigheten behöver du dock inte berätta någonting för. Därifrån kommer inga pengar alls om du inte anmäler att du vill ha din allmänna pension och det gäller oavsett om du är 65 eller 75 år, eller ännu äldre.

Flexibiliteten kring pensionen är mycket större än tidigare, och det är upp till dig själv när du ska gå i pension, inom vissa ramar.

Successiv höjning av pensionsåldern

De som är födda 1958 är den sista generationen som kan pensionera sig vid 61 års ålder, men då brinner det i knutarna. Från och med kommande årsskifte ändras sannolikt lagen om anställningsskydd så att du har rätt att arbeta kvar på ditt jobb tills du fyller 68 år, i stället för 67 år som gäller nu. Parallellt försvinner möjligheten att pensionera sig som 61-åring.

– Först höjs den tidigaste pensionsåldern till 62 år och det sker redan nästa år, och sedan successivt ytterligare, säger Eva Adolphson, Privata Affärers pensionsexpert.

Från 68 år nästa år

Du har rätt enligt lagen om anställningsskydd att arbeta kvar på ditt jobb tills du fyller 67, men allt tyder på att du från och med nästa år har rätt att arbeta tills du är 68 år.

Därefter är det tänkt att åldern flyttar upp ytterligare ett snäpp, till 69-årsdagen från 2023.

– Men det finns ingen övre gräns, eller slutålder, då du måste sluta arbeta. Arbetsgivaren betalar in ålderspensionavgiften i den allmänna pensionen för dig oavsett hur gammal du är om du jobbar kvar. Däremot slutar inbetalningarna till tjänstepensionen i privat sektor när du fyller 65 år, även om du fortsätter att arbeta.

Tvärt om vid tjänstepensioner

När du vill ta ut din allmänna pension behöver du skriva till Pensionsmyndigheten ett par månader före 65-årsdagen, om du tänker gå i pension. Om inte, behöver ingen kontakt tas med Pensionsmyndigheten förrän du väljer att ta ut sin pension.

Det är dock tvärt om när det gäller olika tjänstepensioner, vilket gör det nödvändigt att agera i tid om du inte vill starta utbetalningarna.

– Att det fungerar tvärtom när det gäller tjänstepensioner beror på att kunskapen om tjänstepensioner är lite sämre än när det gäller den allmänna pensionen. Folk ska inte behöva missa någonting, och därför ska de inte behöva ansöka om att få tjänstepensionerna utbetalade, säger Eva Adolphson.

Förhandlingstips

Det ser olika ut i olika tjänstepensioner, men privatanställda med kollektivavtal behöver ett par månader före 65-årsdagen meddela utbetalarna om de inte vill starta sina utbetalningar av tjänstepension eller eget pensionssparande.

I den allmänna pensionen betalar arbetsgivaren in din ålderspensionsavgift så länge du arbetar, men taket ligger på en månadslön strax över 43 000 kr.

– Ett tips till dem som fortsätter att arbeta är att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionspremien, som inte betalas in efter fyllda 65 år. Det är en kostnad som faller bort för arbetsgivaren, men du gör samma jobb och kan därför förhandla om att få en premiebestämd tjänstepension efter 65-årsdagen, alternativt en motsvarande löneförhöjning i stället, säger Eva Adolphson.

Foto: istockphoto
Valuta
Pundet bara marginellt svagare mot euron"Tillfälle investera i brittiska marknader"
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Cykliska bolag drog upp börsenStorbolagsindex upp 1,5 procent
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolåneräntan
Läge förhandla om bolånenMånga aktörer har sänkt sina bundna räntor
Foto: Johan Gunséus/TT
Skogsaktier
Lättnadsrally i skogen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Frank Augstein/AP
Brexit
Boris Johnson ny premiärminister
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs höjde både resultat och intäkter
Guldpriset
Guldfonderna i toppPriset på guld på sexårshögsta
Foto: istockphoto
Aktie
Resurs: Styrelseledamot sålde stor del av innehavet efter rapporten
Rapport
Stark tillväxt för Mips
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden