Så gick det för nykomlingarna

Publicerad 2012-02-29 11:20

Aktieanalys Trots noteringstorkan har börsen ändå fått några nykomlingar bara de senaste månaderna. Två av dem har hittills gjort investerarna besvikna, medan en är en riktig raket.

Trots den generella torkan på noteringsmarknaden har investerarna ändå fått några nya namn att ta ställning till de senaste månaderna.

Tidigare i februari inleddes handeln i nya lilla Avtech. Bolaget har ett intressant system för vindanalys som möjliggör för en pilot att optimera sin flygbana efter vindarna och bespara flygbolaget 5-10 procent av bränslekostnaderna.

Det är dock tveksamt om bolaget har den kritiska massa som krävs för att kommersialisera produkten. Visserligen har man avtal med SITA som dominerar marknaden för radiotrafik mellan flygplan och flygplats världen över, men man bör samtidigt ha respekt för att flygjätten Boeing har ett konkurrerande erbjudande som siktar på samma marknad.

Bolagets finansiella position, där man bränt mer pengar i månaden än man omsatt, ser naturligtvis också oroande ut.

Avtechaktien noterades till 6 kronor per aktie, och rusade med 17 procent till 7 kronor bara under första dagens handel. Därefter har det dock tickat utför igen ganska snabbt, och kursen står nu i 5,85 kronor. VA rekommenderade att avstå från att teckna aktier, och även efter noteringen behåller vi vår skeptiska inställning till bolaget. 

Inte heller i whiskytillverkaren Mackmyra kunde vi förmå oss att rekommendera att teckna aktien vid noteringen i december förra året. Intäktsmodellen med redovisningsmässiga vinster och kassaflödesjusterade förluster i kombination med en extremt ansträngd värdering gjorde oss skeptiska.

Men samtidigt framhöll vi att värdet i bolaget finns i den framtida expansionen och gårdagens besked att man nu expanderar i Finland är positivt. Men det ändrar inte vår syn och efter att aktien backat 32 procent jämfört med teckningskursen fortsätter vi att tycka att det nog är bättre att låta whiskeyentusiasterna stå för notan.                      

Men det är inte alla nykomlingar som gjort investerarna besvikna. Nykomlingen Cavotec som bland annat levererar ellösningar till flygplatser och hamnar noterades på Stockholmsbörsen i oktober förra året.

Det var dock ingen verklig nynotering utan ett byte av handelsplats från Nya Zeeland. Sedan årsskiftet har aktien stigit i takt med de andra cykliska aktierna, men när bolaget släppte sin helårsrapport tidigare i dag var lönsamheten något svagare än väntat, vilket fick aktien att tappa hårt. Jämfört med de mindre bolagen har Cavotec dock en hel del positiv kursutveckling att ta av.