Ge ditt barn ett rikare liv

Ge ditt barn ett rikare liv

Publicerad 2010-05-03 09:02

Hur sparar vi bäst till våra barn och barnbarn? Aktier och fonder i all ära. Men den vanligaste frågan vi får här på Privata Affärer handlar just om att spara till barnens framtid, skriver chefredaktör Per Hammarlund.

De som frågar är småbarnsföräldrar eller mor- och farföräldrar som nu fått barnbarn. Och som tycker att det är roligt att bidra till att barnbarnet får en slant med sig ut i vuxenlivet.

Själv har jag alltid sparat i aktier och aktiefonder åt mina söner. Sedan har jag efter bästa förmåga försökt att parera sämre börstider med att vikta över till räntesparande. Jag har också valt månadssparande eftersom det sprider riskerna över tiden.

Sparar du åt barn ska pengarna växa i många år. Pengarna ska oftast användas till utbildning och första lägenheten. På lång sikt är det självklart tillväxtregioner som gäller. Det är inte i Sverige det kommer att växa så det knakar de kommande decennierna.

Problemet är att många föräldrar väljer en alltför försiktig sparstrategi, vilket ger låg avkastning.

Sparhorisonten är lång. Därför kan du ta större risk och öka chansen till en rejäl avkastning.

En annan återkommande fråga är hur man gör för att behålla kontrollen över sparandet.

Många känner viss oro över att ge barnen allt redan vid 18 års ålder. Det finns flera bra sätt att behålla kontrollen över barnens pengar. Här har jag listat några alternativ:

Spara i ditt eget namn

Du kan därmed fortsätta att vara ägare till pengarna fram till den dag då du vill lämna över gåvan. Fördelen är att du själv avgör när det är dags. Nackdelen är att du kan avlida innan gåvan lämnas. Skriv därför ett testamente till förmån för barnet.

Kapitalförsäkring

Du kan köpa en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare. Fördelen är att du äger försäkringen och bestämmer när barnet får pengarna. Pengarna är dessutom skattade och klara när barnet får sitt belopp.

Särskild förvaltning

Om du vill lämna en större gåva utan överförmyndare och vill att barnet ska få disponera gåvan senare än vid 18 år kan du lämna en gåva med villkor om särskild förvaltning. Förvaltaren kan exempelvis vara banken. Fördelen är att du helt kan skräddarsy villkoren och att du har säkrat när barnet ska få pengarna.

Tänk också på att det är bättre att lära barnen att använda och placera sina pengar än att bara lära barnen att spara. Pengar är till för att användas – på rätt sätt.

Jag är vän av skaran som tycker att skolan bör lära ut privatekonomi. Det borde vara ett lika självklart ämne som historia, geografi eller religionskunskap. Med kunskap slipper många ungdomar att hamna i skuldfällan.

PER HAMMARLUND, PRIVATA AFFÄRER

Not: I Privata Affärer nummer 5/2010 kan du läsa mer om hur du sparar till barn eller barnbarn. Där har vi också tagit fram några lämpliga fondportföljer.