Notering Aktien i det privatägda samhällsfastighetsföretaget Offentliga Hus sjönk 3 procent i fredagens debuthandel på Nasdaq First North Premier. Efter en kvarts handel stod aktien i 12:95 kronor, vilket kan jämföras med erbjudandekursen som fastställdes till 13:40 kronor, vilket i sin tur var längst ned i det preliminära intervallet på 13:40-16:10 kronor per aktie.

Aktieerbjudandet övertecknades och tillförde bolaget över 10.000 nya aktieägare, enligt besked på fredagsmorgonen.

Bolaget inleder nu ett arbete för listbyte till Stockholmsbörsens huvudlista, meddelade bolaget.

Den slutliga erbjudandekursen motsvarar ett totalt marknadsvärde på Offentliga Hus aktier om 2,68 miljarder kronor före kapitaltillskottet.

”Det är glädjande att intresset för att bli delägare i Offentliga Hus har varit stort, både bland svenska och internationella institutionella investerare såväl som bland allmänheten i Sverige. Jag vill passa på att välkomna alla nya aktieägare. Nu börjar resan som noterat bolag och jag ser fram emot en fortsatt expansion med fokus på samhällsfastigheter”, sade vd Fredrik Brodin.

I styrelsen för Offentliga Hus återfinns kända namn som den tidigare näringsministern Björn Rosengren på ordförandeposten samt Carl Bildt bland ledamöterna. Även den svenska affärsmannen Pierre Ladow sitter i styrelsen. Enligt en artikel i Dagens industri finns han tillsammans med den tyska miljardärsfamiljen Tschira även med bland ägarna av en del av de 50 procent som inte ägs av Fastator.

Offentliga Hus erbjudande bestod av både nya och befintliga aktier. Nytryckta aktier för 750 miljoner kronor och befintliga aktier från bolagets enda ägare Nordact om 750 miljoner kronor var till salu. Nordact kontrolleras till hälften av det noterade fastighetsinvestmentbolaget Fastator och till andra hälften av Offentliga Nordic Property Holding.

Av försäljningslikviden från de befintliga aktier som erbjöds av den säljande aktieägaren kommer 415 miljoner kronor tillfalla Offentliga Hus genom lösen av de reverser till Offentliga Hus som uppstod i samband med en renodling av fastighetsportföljen i somras.

Offentliga Hus avser växa på den konkurrensutsatta och populära samhällsfastighetsmarknaden genom såväl förvärv och nyproduktion som ökade driftnetton och tilläggsinvesteringar, sade vd Fredrik Brodin nyligen i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Han tror att hyrorna på samhällsfastigheter i tillväxtregioner kommer att fortsätta gå upp snabbare än den allmänna inflationen, men att hyrorna kan gå åt andra hållet i områden med svag befolkningsutveckling.

Bolaget startade år 2011. Affärsmodellen är att långsiktigt äga och förvalta samhällsfastigheter, alltså fastigheter där hyresgästen är offentlig såsom skolor, vård och omsorg, offentliga kontor, idrottsanläggningar, studentbostäder och brandstationer.

Offentliga Hus äger 141 fastigheter, värda sammanlagt omkring 8,6 miljarder kronor, i 72 av Sveriges kommuner. Tre fjärdedelar av bolagets bestånd finns i regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Vi ser att tillväxten i Sverige till stora drag är belägen till de regionerna, men även regionstäder längst Norrlandskusten och i Mellansverige är platser där vi äger fastigheter och gärna fortsätter investera”, sade Fredrik Brodin.

Hur matchar utbudet av samhällsfastigheter hyresefterfrågan?

”Vår bedömning är att det i tillväxtregionerna råder ett underskott på samhällsfastigheter både nu och framöver. Det är drivet av att vi har en befolkningsökning, framförallt i de södra delarna av Sverige och i våra tillväxtområden. Men även för att kategorin äldre i befolkningen ökar mycket. SCB tror att det kommer att bli 65 procent fler i åldersgruppen 80 år och äldre de närmaste 30 åren. Samtidigt kommer den yngre gruppen att öka med 25 procent, och de är beroende av utbildning. Så vi ser stark efterfrågan”, säger Fredrik Brodin som tidigare har varit vd för det noterade fastighetsbolaget Stendörren.

Nordea och Swedbank är finansiella rådgivare åt Offentliga Hus i samband med noteringen.

Chatt
Hernhag: Tre högriskaktier på kort sikt
Sektor
Rusning i elbilssektornNykomling stiger 30 procent
Börsen
Plusavslutning på börsveckan
Börsen
Javeus: Marknaden hittar alltid argument för uppgång
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Analyser
Analytikerna splittrade i synen på ABB
20/11
Trading Direkt: Analytiker om fastighetssektorns framtid
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
SBAB: Boprisförväntningarna upp till ny rekordnivå
Aktie
Så blev priset i Boozts parallellnoteringBörjar handlas i Köpenhamn i dag
Aktie
Krisande nöjesjätten fortsätter förhandlingarna
Analys
Analytiker: Norwegians aktie i princip värdelösSätter riktkurs på 5 öre
Börs
Håll koll på BEACH-aktierna efter pandemin"Sektorerna som gynnas av covid-19-vaccin"
Notering
Breakit: Hemnet planerar börsnotering
Bostad
Stockholmsvillor 1 miljon kr dyrare på ett år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
20 gånger högre elpriser i södra Sverige jämfört med norra
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Carnegie: Otydling guidning om framtiden från Intrum
Bostad
Nu köper allt fler svenskar i Spanien igenLjusning på spansk bostadsmarknad efter coronasmällen
Marknaderna
Riksbanken: Finansmarknader fungerar bättre än i våras
Pandemin
Teknikföretagen: Lång tid till krisen är över"Vi har aldrig tidigare haft ett så brutalt ras"
Pension
En av fyra ångrar tidigt pensionsuttag
Bud
SSM:s budkommitté rekommenderar Amastens bud
Analys
Morgan Stanley ser nu positivt på TeslaFör första gången sedan 2017
Analys
ABG: Därför höjer vi Dometic till köp
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker spår fortsatt stigande bopriserMen möjligen i långsammare takt